Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

GRECO-BULGARIAN CONFLICT (1925) - ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1925 (18/10/1925)

Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος του 1925(18/10/1925)
Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας του 1925 προκλήθηκε με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο, είχε μικρή διάρκεια και λίγες απώλειες.
Ένας Έλληνας στρατιώτης που υπηρετούσε σε συνοριακό φυλάκιο της Μακεδονίας, κυνηγώντας τον σκύλο του πέρασε τη συνοριακή γραμμή και σκοτώθηκε από τα πυρά ενός Βούλγαρου σκοπού. Μέσα στο ασταθές πολιτικό κλίμα της εποχής, ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος διέταξε την εισβολή ελληνικών δυνάμεων στην
Βουλγαρία. Όντως οι Ελληνικές δυνάμεις εισέβαλαν και έκαψαν μερικά Βουλγαρικά χωριά. Η Βουλγαρία από το μέρος της απευθύνθηκε στην Κοινωνία των Εθνών.
Ενόψει πιθανού πολέμου το Γενικό Επιτελείο συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν πυρομαχικά και εξοπλισμός μια που το σύνολο σχεδόν του βαρέως εξοπλισμού και των πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού είχε εγκαταλειφθεί στη Μικρά Ασία. Ζητήθηκε εσπευσμένα η βοήθεια της Σερβίας, η οποία σε αντά
λλαγμα πήρε την Ελεύθερη ζώνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ένα «διάδρομο» με την σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Γευγελής. Λίγο αργότερα ο Πάγκαλος ανετράπη και η νέα κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να πάρουν τελικά μόνο την Ελεύθερη ζώνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η Κοινωνία των Εθνών (υπό τον άγγλο διπλωμάτη σερ Χόρας Ράμπολντ)
καταδίκασε την ελληνική εισβολή και ζήτησε την απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων και την αποζημίωση της Βουλγαρίας. Οι συνολικές απώλειες του πολέμου ήταν περίπου 50 άτομα. Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε για την ανισότητα μεταχείρισης, σε σχέση με εκείνη της Ιταλίας κατά την εισβολή ιταλικών δυνάμεων στην Κέρκυρα, το 1923, ως αντίποινα για τον φόνο του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι καθώς επιθεωρούσε τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: