Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟ'Ι'Α ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΤΟΥ 1960

Χρυσό μετάλιο στην ιστιοπλοία στην Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960
Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος
Με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη ο- τότε- διάδοχος Κωνσταντίνος έφτασε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 1960 στη Ρώμη με σκάφη τύπου «Dragon». Ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα από την ηλικία των 6 ετών και το 1958 πήρε ως
χριστουγεννιάτικο δώρο ένα σκάφος «Lightning-class». Με σκάφη τύπου «Lightning» είχε πάρει και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης αλλά όταν το Ναυτικό του δώρισε ένα σκάφος τύπου «Dragon», αποφάσισε την αλλαγή κατηγορίας. Η πρώτη κούρσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης βρήκε το ελληνικό πλήρωμα στη 10η θέση αλλά το τέλος των αγώνων στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Την ίδια χρονιά το πλήρωμα του «Νηρέα» βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ.
Εσκιτζόγλου Οδυσσέας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 3/5/1932
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Πειραιάς
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ι.Ο. Πειραιώς, Ν.Ο. Ελλάδος, ΠΟΙΑΘ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Συνταξιούχος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 1960 (1ος), 1964 (8ος), 1968 (14ος)
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Πρωταθλητής Ευρώπης, μεσογειονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδος, διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις.
Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου ήταν από τους πρώτους έλληνες ιστιοπλόους που κατέκτησαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βρισκόταν στο πλήρωμα του τότε διάδοχου Κωνσταντίνου που πήρε το χρυσό μετάλλιο στη Ρώμη το 1960 με σκάφη τύπου «Dragon». Το 1964 στο Τόκιο (παρέα με το Γ. Ζαΐμη και τον Θ. Μαγουλά) κατέλαβε την 8η θέση και τέσσερα χρόνια αργότερα τη 14η. Η πρώτη του παρουσία σε αγώνες ήταν το 1956 σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Lightning». Θεωρεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης ως τη σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα του και δεν πρόκειται να ξεχάσει την τελευταία κούρσα της διοργάνωσης. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά: την Αναστασία, την Κατερίνα και τη Χριστίνα. Το τάβλι είναι το αγαπημένο του χόμπι.
Ζαΐμης Γιώργος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 28/6/1937
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Πειραιάς
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Μελος του Ν.Ο. Ελλάδος και Ι.Ο. Πειραιά
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Επιχειρηματίας
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 1960 (1ος), 1964 (8ος), 1968 (14ος)
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ: Πρωταθλητής Ελλάδος σε «Lightning» και «Dragon» (1954-1968), διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις.
Μέλος του πληρώματος της κλάσης Dragon που το 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Ο Γιώργος Ζαΐμης για πολλά χρόνια συμμετείχε στις μεγάλες διοργανώσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι έλαβε μέρος τόσο στο Τόκιο το 1964 όσο και στο Μεξικό το 1968, πάντα στα «Drago». Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας ήταν 8ος. Στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το σκάφος τους έφερε τον αριθμό 13, ο οποίος αποδείχθηκε γούρικος για το ελληνικό πλήρωμα
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: