Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

''ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Συνταγματάρχης Λιάπκιν
Διασκευή του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση
Κοινωνική σειρά(48 επεισόδια Χ 45΄)
Πρεμιέρα ΥΕΝΕΔ Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 1979
Παραγωγή ΑΣΤΗΡ
Σενάριο Βαγγέλης Γκούφας
Σκηνοθεσία Βασίλης Γεωργιάδης
Ηθοποιοί Πέτρος Φυσσούν(συνταγματάρχης Λιάπκιν), Όλγα Πολίτου(Λιούμπα), Νέλλη Γκίνη(κυρία Καραμάνου), Μπέτυ Αρβανίτη(πρώην γυναίκα του), Κίτυ Αρσένη, Μάκης Ρευματάς(καθηγητής), Γιάννης Κανδήλας(διευθυντής της Γεωργικής σχολής), Χρήστος Νομικός(Κολοτούρος), Δήμος Σταρένιος(Αρκάνωφ), Άλκης Παναγιωτίδης(Καραμάνος), Λευτέρης Βουρνάς(Μαλίτζιν), Βίκυ Βανίτα(Λίνα), Αρτέμης Μάτσας, Σοφία Σεϊρλή, Ταϋγέτη, Νίκος Τσούκας.
Βίος και πολιτεία ενός πρώην συνταγματάρχη του τσαρικού στρατού, που πέφτει θύμα των κοινωνικών μεταβολών μετά την επανάσταση στη Ρωσία, εγκαθίσταται στη Λάρισα και προσπαθεί να αρχίσει μια καινούργια ζωή. Ο Λιάπκιν, λίγο μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής επανάστασης, βρίσκεται στην Αθήνα, έχοντας στη βαλίτσα του τη στολή του συνταγματάρχη του τσαρικού στρατού και λίγα ρούβλια. Περνά δύσκολες μέρες αλλά τελικά καταφέρνει να διοριστεί επιστάτης της Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα. Η προσαρμογή στο νέο τόπο είναι δύσκολη, αφού ο Λιάπκιν δε ξεχνάει τη πατρίδα του και ξεχωρίζει ανάμεσα στους Λαρισινούς για τις παράξενες συνήθειές του και τις μεγάλες του ικανότητες στο ποτό. Με το πέρασμα του χρόνου παντρεύεται την Κατερίνα και αποκτά μαζί της δυο παιδιά, αλλά ξαφνικά εμφανίζεται στη ζωή του, η Λιούμπα, κόρη από τον πρώτο του γάμο την οποία θεωρούσε νεκρή. Η Λιούμπα του φέρεται περιφρονητικά και τον κατηγορεί ως υπεύθυνο για το θάνατο της μητέρας της, με αποτέλεσμα να ζωντανέψουν εφιαλτικές αναμνήσεις του παρελθόντος. Ο Λιάπκιν αναθυμάται τη σκηνή, που τυφλωμένος από ζήλια σκότωσε τη γυναίκα του. Πνιγμένος στις τύψεις περιπλανάται στα χωράφια και ντυμένος με τη μεγάλη στολή του τσαρικού στρατού αυτοκτονεί στον Πηνειό…
Καλή αλλά μακρόσυρτη λόγω του μεγάλου αριθμού επεισοδίων, διασκευή του μυθιστορήματος του Καραγάτση. Η έμπειρη σκηνοθεσία και το επιτυχημένο κάστινγκ αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του δημοφιλούς σίριαλ που έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»

ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ GREEK RETROMANIAX

Δεν υπάρχουν σχόλια: