Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΜΗΣ ΤΡΑΙΦΟΡΟΣ

Τραϊφόρος Μίμης
Ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού και συγγραφέας πολλών θεατρικών επιθεωρήσεων. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1912 και πέθανε στην Αθήνα το 1998. Πρωτότοκο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, είχε άλλα 13 αδέρφια. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας και στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το θεατρικό βάπτισμα πήρε στην περίφημη "Μάντρα" του Αττίκ το 1934. Το 1938 γράφει το πρώτο του τραγούδι "Φίλησα δυο ξένα χείλια" σε μουσική του Αττίκ. Το 1940 δημιουργεί το τραγούδι-σύμβολο της μαχόμενης Ελλάδας "Παιδιά της Ελλάδος παιδιά" σε μουσική Μ. Σουγιούλ και ερμηνεύτρια τη μετέπειτα σύζυγό του Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της νίκης. Κατά την Κατοχή μαζί με τη Βέμπο περιόδευε στη Μέση Ανατολή γράφοντας και σκηνοθετώντας επιθεωρήσεις και μουσικές κωμωδίες. Κατά την περίοδο 1950-1970 έγραψε και σκηνοθέτησε πάνω από 150 επιθεωρήσεις για το θέατρο "Βέμπο". Μετά το θάνατο της Βέμπο το 1978 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Κρύσταλ Τσίχλα.
Στίχους του μελοποίησαν πολλοί σημαντικοί συνθέτες: Μ. Σουγιούλ, Μ. Θεοφανίδης, Γ. Σπάρτακος, Ζακ Ιακωβίδης, Μ. Χατζιδάκις, Γ. Μουζάκης, Λεό Ραπίτης, Ι. Ριτσιάρδης, Κ. Γιαν
νίδης, Γ. Βέλλας, Χρ. Χαιρόπουλος και άλλοι.
Σημαντικότερα τραγούδια του: "Αθήνα και πάλι Αθήνα", "Ας ερχόσουν για λίγο", "Χαράμ
ι", "Σ` αγαπώ και μ` αρέσει η ζωή", "Λόντρα, Παρίσι", "Να με παίρνανε τα σύννεφα", "Ραντεβού στην Αθήνα", "Ταμπακέρα", "Μια φορά μονάχα ζούμε", "Μη μ` αφήσεις μοναχό μου", "Το χαστούκι" κ.ά. Έγραψε μεταξύ άλλων τις επιθεωρήσεις: "Ξανανθίζουν τα ρόδα", "Ελλάδα μου κουράγιο", "Ό,τι θέλει ο λαός", "Βίρα τις άγκυρες", "Σουσουράδα", "Άλλος για το Καστρί", "Τσίρκο η Ελλάς", "Γαργάλατα... γαργάλατα" κτλ., και έργα πρόζας, όπως "Στουρνάρα 288", "Άνθρωποι και παλιάνθρωποι", "Εν πλω", "Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια" κ.ά.
ΑΠΟ ΤΟ http://www.livepedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: