Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡ

Γιώργος Κάρτερ
Ο Γιώργος Κάρτερ του Νικολάου είναι Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής, κριτικός θεάτρου και τηλεόρασης. Γεννήθηκε στη Κέρκυρα τον Ιανουάριο του 1928. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ και είναι διπλωματούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Συνέχισε σπουδές τηλεόρασης στην Αυστρία και Ιταλία. Το 1949 διορίσθηκε στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Ε.Ι.Ρ.) και το 1965 στην Ελληνική Τηλεόραση της οποίας ήταν πρωτεργάτης και πρώτος θεωρητικός. Έγινε διευθυντής της ΕΡΤ το 1975.
Δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά αλλά και σε εγκυκλοπαιδικά λεξικά. Σκηνοθέτησε ραδιοφωνικά έργα και ραδιο-χρονικά περισσότερα από 500, καθώς επίσης έγραψε και δεκάδες εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ διατηρούσε στήλη κριτικής ραδιοφώνου στην "Εκλογή" της Ελένης Βλάχου, θεάτρου και τηλεόρασης στις "Εικόνες" της εφημερίδας "Έθνος". Είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών καθώς και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Έλαβε μέρος σε Διεθνή Συνέδρια, καθώς και σε πολλές άλλες παρόμοιες συναντήσεις. Ο Γιώργος Κάρτερ διετέλεσε διευθυντής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2, μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της COMES και επανειλημμένα πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού θεάτρου.
Το πνευματικό και ποιητικό του έργο βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών, ο Δήμος της Φλωρεντίας με αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη, ο Δήμος Αχιλλείων, η ΕΤ3, καθώς και ο Δήμος της Κέρκυρας με το "μετάλλιο αξιοσύνης".
Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει 32 βιβλία του και 3 μεταφρασμένα (Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία). Έργα του μεταφράστηκαν επίσης στα γερμανικά, ισπανικά, ουγγρικά, τουρκικά, βουλγαρικά, και περιλαμβάνονται σε ξένες ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά.
Είναι αδελφός του ζωγράφου Ερνέστου Κάρτερ και παντρεμένος με την γνωστή βιολονίστρια Ισμήνη Χρυσοχόου.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: