Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Λεωνίδας Παρασκευόπουλος
Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος (1860-1936) ήταν Έλληνας αντιστράτηγος, κινηματίας και γερουσιαστής.
Γεννήθηκε στην Κύθνο το 1860 και καταγόταν απο την Σμύρν. Είχε πάρει μέρος στη κατάληψη της Άρτας (1881) και στα επεισόδια της Θεσσαλίας (1886). Μετείχε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 (εκστρατευτικό σώμα στη Κρήτη), στον Μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμου, στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο όπου διετέλεσε μέχρι συνταγματάρχης και διοικητής του 2ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού της Στρατιάς και στη συνέχεια Αρχηγός πυροβολικού της Στρατιάς κατά τη πολιορκία του Μπιζανίου (1913). Στη συνέχεια το ίδιο έτος προάχθηκε Υποστράτηγος και ανέλαβε διοικητής της Χ Μεραρχίας. Έλαβε μέρος στο Βενιζελικό κίνημα (1916) όπου και ανέλαβε διοικητής Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης (1916-1917).Το 1917 Αντιστράτηγος και διοικητής Α΄Σώματος Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη ηγήθηκε των ελληνικών μονάδων στο τέλος του Μακεδονικού μετώπου και στη συνέχεια μετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία, μετά τη κατάργηση της βραχυχρόνιας "Στρατιάς Κατοχής Μικράς Ασίας" όπου και ηγήθηκε των πρώτων επιχειρήσεων ως επικεφαλής του Α΄ κλιμακίου του Γενικού Στρατηγείου της Σμύρνης. Επί της αρχιστρατηγίας του καταλήφθηκε από τους Έλληνες η Ανατολική Θράκη κα
ι η περιοχή της Σμύρνης και η προέλαση προς Προύσα και Ουσάκ. Διετέλεσε αρχιστράτηγος του στρατού την περίοδο 1918-1920. Με την ήττα των Βενιζελικών όμως παραιτήθηκε απο το στράτευμα και αποσύρθηκε στο Παρίσι. Κατα δε την παραμονή του στη Σμύρνη ήρθε σε σύγκρουση με τον Έλληνα Ύπατο Αρμοστή της Σμύρνης Α. Στεργιάδη. Κατα τη διάρκεια της δικτατορίας του Πάγκαλου, ο Παρασκευόπουλος κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι'αυτόν τον λόγο έσπευσε στην Αθήνα απο το Παρίσι αλλά τελικά την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης επιστρέφοντας πάλι στο Παρίσι. Το 1929- 1932 διετέλεσε "Αριστίνδην γερουσιαστής" και πρόεδρος της Γερουσίας από 18 Μαρτίου 1930 μέχρι 19 Αυγούστου 1932.
Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος υπήρξε ικανότατος ηγέτης και τύχαινε σεβασμού και των συμμαχικών δυνάμεων. Τιμήθηκε με πλείστα ανώτατα παράσημα από τρεις Βασιλείς, από τον Ε. Βενιζέλο καθώς και συμμαχικών κρατών. Απεβίωσε στο Παρίσι το 1936.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: