Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

''ΤΕΡΕΖΑ ΒΑΡΜΑ ΔΑΚΟΣΤΑ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Τερέζα Βάρμα Δακόστα
Διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γρ. Ξενόπουλου
Κοινωνική σειρά εποχής(26 επεισόδια Χ 30΄)
Πρεμιέρα ΕΙΡΤ Τετάρτη 4 Ιουνίου 1975
Παραγωγή ΕΨΙΛΟΝ
Σενάριο Βαγγέλης Γκούφας
Σκηνοθεσία Κώστας Κουτσομύτης
Ηθοποιοί Ελένη Ερήμου(Τερέζα), Κώστας Αρζόγλου(Στέφανος), Νίκος Βασταρδής(κόντε Βάρμας), Κάκια Παναγιώτου(Μαρίνα), Γιάννης Κοντούλης(Τζοάνες), Θάλεια Παπάζογλου(Άννα), Αντώνης Αντύπας(Κυριάκος), Νίκος Σκυλοδήμος(Κονοσέτας), Δημήτρης Ζακυνθινός(Πίπης Δακόστας), Κώστας Δίπλαρος(Τζωρτζέτος)
Η αρχοντοπούλα Τερέζα Δακόστα, μια γυναίκα αγγελικής ομορφιάς, παντρεύεται τον μεγαλύτερό της κόντε Βάρμα. Το ζευγάρι εγκαθίσταται στον μεσαιωνικό πύργο του κόντε, που είναι γεμάτος μυστικές κρύπτες, καταρράκτες και κρυφούς διαδρόμους. Η αρχιτεκτονική του πύργου ασκεί μια νοσηρή επίδραση στο χαρακτήρα της Τερέζας. Ανασύροντας στην επιφάνεια όλα τα ελαττώματά της, τη μεταβάλλει σταδιακά σε ακόλαστη και αδίστακτη πυργοδέσποινα. Ο Στέφανος, ένας νεαρός ερωτευμένος μαζί της, τη φλερτάρει διακριτικά. Αλλά γρήγορα διαπιστώνει πως έχει να κάνει με μια σατανική γυναίκα, ικανή ακόμα και για το έγκλημα. Όταν μάλιστα εκείνη του εξομολογείται πως κρατά φυλακισμένο σε μια μυστική κρύπτη ένα μπαρμπερόπουλο που υπήρξε εραστή της, την υποχρεώνει να τον ελευθερώσει. Μετά από αυτό το γεγονός, ο Στέφανος την εγκαταλείπει για πάντα. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα συναντιούνται τυχαία σε μια κοινωνική εκδήλωση. Ο Στέφανος διαπιστώνει έκπληκτος πως τώρα η Τερέζα, είναι μια γυναίκα υποδειγματικής ηθικής. Ωστόσο ο μυστηριώδης θάνατος του γέρου άντρα της, τον γεμίζει αμφιβολίες και τον κάνει να υποψιάζεται πως εξακολουθεί, να είναι μια δαιμονική γυναίκα…
Η καλύτερη τηλεοπτική διασκευή έργου του Ξενόπουλου. Στόχος του συγκεκριμένου έργου του συγγραφέα, ήταν να δείξει την επίδραση του τόπου και των συνθηκών στη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, αλλά η διασκευή των Γκούφα / Κουτσομύτη, κεντρώθηκε περισσότερο στην ανάδειξη του δισυπόστατου της γυναικείας φύσης, κάνοντας ένα σίριαλ σε νουάρ ύφος και δίνοντας την ευκαιρία στην Ελένη Ερήμου, να πλάσει μια αρκετά ενδιαφέρουσα για τα ελληνικά δεδομένα, μοιραία γυναίκα.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»

VIDEO ΑΠΟ tsalk

Δεν υπάρχουν σχόλια: