Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ELMER FUDD - ΕΛΜΕΡ ΦΑΝΤ

Έλμερ Φαντ












Φιγούρα των κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημοφιλείς σειρές «Merrie Melodies» και «Looney Tunes» της Γουόρνερ. Εχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις από το 1937, που πρωτοεμφανίσθηκε, αλλά παραμένει σταθερά ο μεγάλος αντίπαλος του Μπαγκς Μπάνι και δευτερευόντως του Ντάφι Ντακ. Είναι ψευδός και προφέρει ως γ τους φθόγγους ρ και λ. To όνομά του σημαίνει ένδοξος στα παλαιοαγγλικά και το επίθετο Fudd προέρχεται από την λέξη Befuddled που σημαίνει συγχυσμένος..
«Πατέρας» του ΄Ελμερ Φαντ υπήρξε ο σπουδαίος κομίστας Τεξ ΄Εϊβερι. Τον παρουσίασε πρώτα με το όνομα Αυγοκέφαλος (Egghead) στο καρτούν «Egghead Rides Again» (1937). Ηταν κοντόχοντρος, με κεφάλι σε
σχήμα αυγού και μύτη σαν μελιτζάνα. Είχε μια παράξενα παιδική φωνή και φορούσε εκκεντρικά ρούχα. Τον ίδιο χρόνο τον συναντάμε ως κυνηγό του Ντάφι Ντακ και ως μποξέρ σε άλλες ταινιούλες κινουμένων σχεδίων. Η προσωπικότητά του διέφερε από ρόλο σε ρόλο και έτσι δεν κατάφερε να αποκτήσει ένα αναγνωρίσιμο στίγμα και να γίνει δημοφιλής. Το 1938 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ΄Ελμερ Φαντ (Elmer Fudd) στο καρτούν «In a Feud there was». Τώρα είναι σχεδόν καραφλός, φοράει ημίψηλο, σπορ κοστούμι και πουκάμισο με ψηλό κολάρο.
Στις 2 Μαρτίου 1940 προβάλλεται το καρτούν του Τσακ Τζόουνς «Elmer’s Candid Camera», που θεωρείται η πρώτη πραγματική ταινία του ήρωα. Τον βλέπουμε στην εξοχή να φωτογραφίζει την φύση, ώσπου συναντά ένα λαγό(το αρχέτυπο του Μπαγκς Μπάνι), που θα του κάνει την ζωή δύσκολη. Ο σπουδαίος αυτός δημιουργός αναλαμβάνει την αλλαγή της εικόνας του ΄Ελμερ Φαντ και μας τον παρουσιάζει με πιο καλοσχηματισμένο πρόσωπο. Του προσθέτει πηγούνι και μια μύτη λιγότερο στρουμπουλή. Λίγους μήνες αργότερα θα προβληθεί η ταινιούλα του Τεξ ΄Εϊβερι «A Wil
d Hare» (27 Ιουλίου 1949), που αποτελεί την πρώτη πραγματική παρουσία του Μπαγκς Μπάνι. Ο Ελμερ Φαντ εμφανίζεται με πλήρη εξάρτυση κυνηγού και με το δίκανο του είναι έτοιμος να πυροβολήσει όποιον λαγό βρεθεί μπροστά του. Ενα από τα υποψήφια θηράματα είναι και ο Μπαγκς Μπάνι. Αυτή είναι η εικόνα, που θα τον ακολουθεί έκτοτε.
Ο Ελμερ Φαντ είναι η νέμεση του Μπαγκς Μπάνι. Αυτός, όμως, κατορθώνει πάντα να βγαίνει αλώβητος από την αντιπαράθεση τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που πυροβολεί τον σκανδαλιάρη λαγό, αλλά στο τέλος βρίσκεται ο ίδιος τραυματισμένος. Δεν έχει την μοχθηρία ενός κακού, αλλά προφανώς δεν είναι και ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου.
Η κορυφαία στιγμή του ΄Ελμερ Φαντ και του
Μπαγκς Μπάνι, είναι το επτάλεπτο καρτούν του Τσακ Τζόουνς «What’s opera, doc?» (1957), μιά παρωδία του βαγκνερικού έργου, που θεωρείται από τα αριστουργήματα της τέχνης του κινούμενου σχεδίου. Είναι μία από τις λίγες φορές , που ο ΄Ελμερ Φαντ βγαίνει νικητής και θα οικτίρει τον εαυτό του για την πράξη του αυτή. Στο τέλος,όμως, είναι ο λαγός, που κλέβει θα κλέψει και πάλι την παράσταση. Σπουδαίο δείγμα της αντιπαράθεσης ΄Ελμερ Φαντ και Ντάφυ Ντακ είναι η επτάλεπτη ταινία του Τσακ Τζόουνς «To Duck or Not To Duck» (1943), με το ανεπανάληπτο ρεσιτάλ της μαύρης πάπιας.


ΑΠΟ ΤΟ konstantinos2.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: