Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

''LOST IN SPACE'' - ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


''Χαμένοι στο διάστημα''
Το «Lost in Space» (Χαμένοι στο διάστημα), είναι μια αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά, επιστημονικής φαντασίας, που γυρίστηκε και προβλήθηκε από το κανάλι CBS, από τις 15 Σεπτεμβρίου 1965, έως τις 6 Μαρτίου του 1968. Προβλήθηκε σε 3 σεζόν και σε 84 επεισόδια. Το πρώτο χρόνο, η σειρά γυρίστηκε ασπρόμαυρη, ενώ τα άλλα δύο, τα επεισόδια προβλήθηκαν έγχρωμα. ‘Ηταν μια πανάκριβη παραγωγή και δημιουργός, παραγωγός και σε αρκετά επεισόδια σκηνοθέτης της, ήταν ο Irwin Allen. Σημείωσε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης και τιμήθηκε με το βραβείο TV Land Awards ενώ ήταν και υποψήφιο για βραβείο Saturn Award from Academy of Fiction. Προβλήθηκε σε πάνω από 100 χώρες με τεράστια επιτυχία, ενώ έγινε κόμικ, καρτούν, βιβλίο, παίχτηκε στο θέατρο, γυρίστηκε σε αντίστοιχο φιλμ και το 2003 έγινε προσπάθεια να ξαναγυριστεί ως σειρά. Γυρίστηκε ως αντίποδας του Μπάτμαν που προβαλλόταν την ίδια περίοδο από άλλο κανάλι. Το κάθε επεισόδιο στοίχιζε 164.788 δολάρια και θεωρείται το πιο ακριβό σίριαλ της εποχής του , με εντυπωσιακά εφέ. Σε αντίθεση με το ''σοβαρό'' «STAR TREK», έδινε πιο πολύ έμφαση στο χιούμορ, κάνοντάς το έτσι ακόμη πιο αγαπητό, ιδιαίτερα στους μικρούς τηλεθεατές. Χρησιμοποιήθηκαν εκτός από το σκάφος το «Jupiter 2», ένα ερπυστριοφόρο όχημα το «Chariot» και ακόμα ένα μικροσκοπικό διαστημόπλοιο, το «Pod». Τη παράσταση φυσικά, έκλεβε το ρομπότ της σειράς , ένα μοντέλο Β-5, Μ-Class 3, που σχεδίασε ο Robert Kinoshita και δάνεισε τη φωνή του ο αφηγητής της σειράς Dick Tufeld, που ο δημιουργός της σειράς του έδωσε ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως να γελάει, να είναι στεναχωρημένο ή να κοροιδεύει(και να εξοργίζει τον ''κακό'' Δρ. Σμιθ. Η σειρά είχε σχεδιαστεί να μεταδοθεί με την ονομασία «Space, Robinson’s family», αλλά εκείνη την εποχή προβαλλόταν η ταινία «Swiss, Robinson’s Family» και ο παραγωγός φοβήθηκε σύγχηση και το άλλαξε. Τη μουσική της σειράς, την έγαψε ο John Williams. Η ηθοποιός Marta Kristen που υποδυόταν την Jydy Robinson, δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, αλλά η μητέρα της που ήταν από την Φινλανδία ( ο πατέρας της που ήταν Γερμανός στρατιώτης την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) όταν ήταν δυο μηνών την εγκατέλειψε σε ένα ορφανοτροφείο, απ’ ΄όπου την υιοθέτησε ένα ζευγάρι Αμερικάνων. Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε στην αρχή της δεκαετίας του ‘ 70, σημειώνοντας πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης και απέκτησε φανατικό κοινό.
Υπόθεση:
Το 1997, ο πλανήτης Γη έχει φθάσει στα πρόθυρα της καταστροφής! Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε τεράστια επίπεδα και οι φυσικοί πόροι έχουν χαθεί. Η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας για επιβίωση πλέον, βρίσκεται κάπου έξω στο Διάστημα! Οι ΗΠΑ ετοιμάζει μια αποστολή και να σταλεί στο διάστημα, ώστε να βρεθούν νέοι πλανήτες για μετεγκατάσταση της ανθρωπότητας. Ως ιδανικοί υποψήφιοι για να εξερευνήσουν και να κατακτήσουν το Σύμπαν, επιλέγεται ο Δρ. Ρόμπισον και η οικογένεια του. Αποστολή τους είναι να ταξιδέψουν με ένα υπερσύγχρονο διαστημόπλοιο το Jupiter 2 ,σε έναν κοντινό πλανήτη, τον Αλφα Σέντσιουρι και να δημιουργήσουν μια νέα αποικία για το ανθρώπινο γένος!
Ενας άγνωστος όμως και πολύ επικίνδυνος εχθρός παραμονεύει. Ο διακεκριμένος επιστήμονας Δρ. Σμιθ, που αποδεικνύεται πράκτορας άλλης χώρας, στην προσπάθεια του να εξοντώσει την οικογένεια, βγάζει το διαστημικό σκάφος τους από την τροχιά του με αποτέλεσμα οι ήρωές μας να χαθούν και να αντιμετωπίσουν ένα σωρό προβλήματα και εχθρούς.! Οι περιπέτειες της σύγχρονης οικογένειας Ρόμπισον, μόλις αρχίζουν!
Ηθοποιοί:
June Lockhart - Maureen Robinson
Mark Goddard - Maj. Don West
Marta Kristen - Judy Robinson
Bill Mumy - Will Robinson
Angela Cartwright - Penny Robinson
Guy Williams - Prof. John Robinson Jonathan Harris - Dr. Zachary Smith
Bob May- The Robot
Dick Tufeld(αφηγητής και η φωνή του ρομπότ) - The Robot

2 σχόλια:

Unknown είπε...

εχει κανεις επεισοδια με ελληνικους υποτιτλους?

stage greece είπε...

Εχω ολη την πρωτη σεζόν και τη μισή δεύτερη σεζόν με ελληνικούς υπότιτλους ενω η μεταφραση στη δευτερη σεζόν ακόμη συνεχίζεται...στειλε email εδω emalaith21@hotmail.com