Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

''THE TIME TUNNEL'' - ''Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

«The Time Tunnel»
Είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, που γυρίστηκε και προβλήθηκε από το κανάλι ABC, από τις 9 Σεπτεμβρίου 1966, έως τις 7 Απριλίου 1967. Δημιουργός της ήταν ο Irwin Allen και γυρίστηκαν 30 έγχρωμα επεισόδια, διάρκειας 52 λεπτών. Ήταν μια από τις πιο ακριβές παραγωγές της εποχής του, με εξαιρετικά και πρωτοποριακά εφέ και γι αυτό είχε τόσο μικρή διάρκεια. Βραβεύτηκε με ένα ΕΜΙ (καλύτερης τηλεοπτικής σειράς)το 1967. Στην Ελλάδα προβλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με αρκετή επιτυχία.Την σκηνοθέτησαν οι παρακάτω:
Sobey Martin
William Hale
Nathan Juran
Harry Harris
Herschel Daugherty
Υποθεση: Ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη κάπου στην Αριζόνα και βαθιά μέσα στη γη, με σκοπό την ανακάλυψη της «μηχανής του χρόνου».Ονομάζεται «Project TIC-TOC» και οι επιστήμονες, φιλοδοξούν να το λειτουργήσουν με ένα πειραματικό τούνελ που θα λειτουργεί ως αγωγός και θα περιστρέφεται. Το πείραμα έχει στοιχίσει έως τότε, 7.000.000.000 δολάρια και ο γερουσιαστής Leroy Clark (Gary Merrill) που είναι αντίθετος με το πείραμα, λόγω κόστους και πενιχρών αποτελεσμάτων, έρχεται για να ελέγξει την πρόοδο και τότε αποφασίζει το σταμάτημά του. Τότε ο επικεφαλής του προγράμματος Dr. Tony Newman(James Darren) για να αποδείξει την επιτυχία της ανακάλυψής του, βουτάει μέσα στο τούνελ και ξεκινά την περιπλάνησή του στο χρόνο. Προς βοήθειά του, σπεύδει ο άλλος επιστήμονας του προγράμματος, Dr. Doug Phillips (Robert Colbert) τον οποίον κι αυτόν «ρουφάει» το τούνελ και μαζί περιστρέφονται στο παρελθόν. Κατ’ αρχάς μεταφέρονται στα 1912 πάνω στον «Τιτανικό» όπου προσπαθούν να αποτρέψουν το ναυάγιο και μέσα στα τριάντα επεισόδια της σειράς, γίνονται πρωταγωνιστές σε πολλά ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας: ΒύθισηΤιτανικού, ιαπωνική επιδρομή στο Πέρλ Χάρμπορ ,έκρηξη Κρακατόα , Ναπολεόντιοι πόλεμοι , μάχη της Ίβο Τζίμα, Ρομπέν των Δασών, 300 Σπαρτιάτες, Στρατηγός Κάστερ, ΤρωΪκός πόλεμος,Γαλλική επανάσταση, Αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος, πολιορκία της Ιεριχούς, υπόθεση Ντρέϊφους, πολιορκία του Χαρτούμ κλπ. ενώ θα έχουν κι επαφές με εξωγήινους. Πάντα προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά ξέρουν ότι αν θα επέμβουν δυναμικά, η ιστορία της ανθρωπότητας θα αλλάξει και οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θα κινδυνεύσουν. Πάντα όταν το περιστατικό που ζούνε φτάσει στη κορύφωσή του, τότε μεταφέρονται σε άλλο τόπο και χρόνο. Παράλληλα με το ταξίδι τους στο χρόνο, από την Αριζόνα, οι εκεί επιστήμονες προσπαθούν να τους επαναφέρουν αλλά πάντα στο τέλος κάτι πάει στραβά και οι δυο πρωταγωνιστές, συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Στο τέλος φυσικά τα καταφέρνουν. Να αναφέρουμε ότι η Lee Meriwether που έπαιζε το ρόλο της γιατρού Ann MacGregor, είχε αναδειχθεί Miss America το 1955.
Ηθοποιοί :

James Darren... Dr. Tony Newman / ... (30 episodes, 1966-1967)
Robert Colbert ... Dr. Doug Phillips / ... (30 episodes, 1966-1967)
Whit Bissell ... Army Lt. Gen. Heywood Kirk / ... (30 episodes, 1966-1967)
John Zaremba ... Dr. Raymond Swain (30 episodes, 1966-1967)
Lee Meriwether ... Dr. Ann MacGregor (30 episodes, 1966-1967)
Dick Tufeld ... Announcer / ... (22 episodes, 1966-1967)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία που είχα περάσει μ'αυτή τη σειρά! Εμείς βέβαια τη βλέπαμε ασπρόμαυρη. Θυμάμαι ακόμα όταν διακτινίζονταν, γίνονταν τελίτσες για να εμφανιστούν μετά στην άλλη χρονική περίοδο. Έχουν περάσει τόσες δεκαετίες, μισός αιώνας, κι ακόμη δεν ξεχνώ την εντύπωση που μου έκανε, και τη λαχτάρα με την οποία περίμενα κάθε νέο επεισόδιο. Κι αυτό και το Σταρ Τρεκ, που προβαλόταν περίπου την ίδια περίοδο.