Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

TIN TIN - ΤΕΝ ΤΕΝ

Tεν Τεν
Χάρτινος ήρωας που «γεννήθηκε» στις 10 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί (1907-1983), γνωστότερου ως Ερζέ. Οι πρώτες του ιστορίες δημοσιεύτηκαν στο νεανικό ένθετο της εφημερίδας των Βρυξελλών «20ος αιώνας»
Ο Τεν Tέν (Tintin) είναι ο ξανθομάλλης νεαρός με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που δουλεύει ως ρεπόρτερ και μπλέκεται σε απίθανες περιπέτειες μυστηρίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη μαζί με τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα λευκότριχο φοξ τεριέ.
Ο Μιλού είναι ταυτισμένος με τον Τεν Tέν και για πολλά χρόνια η σειρά είχε τίτλο «Οι περιπέτειες του Τεν Ττέν και του Μιλού». Σε αυτές τις ιστορίες ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι και ο μοναδικός σύντροφος του ήρωα. Συνομιλεί κανονικά με τον Τεν Τεν, λέει την γνώμη του, διαφωνεί και συμβουλεύει. Το ουσιαστικό τους δέσιμο όμως δεν παραβλέπει διαφορές στο χαρακτήρα και τάσεις ανεξαρτησίας. Ο Μιλού πατάει πιο σταθερά στα πόδια του, ενώ ο Τεν Τεν δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την επιτυχία της αποστολής του.
Ο ρόλος του Μιλού υποβαθμίζεται με την εμφάνιση του καπετάνιου Χάντοκ, παρά την ιδιαίτερη αδυναμία και των δύο στο ουίσκι. Με το που δοκιμάζουν τις πρώτες σταγόνες, ξεχνούν τα πάντα και δυσκολεύουν την ζωή του Τεν Τεν. Σταδιακά οι ιστορίες γίνονται πιο σύνθετες με τον Τεντέν και τον καπετάνιο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Όμως όλο και κάποια ευκαιρία εμφανίζεται για το Μιλού που έχει το δικό του τρόπο να πρωτοστατεί. Άλλωστε η ιδιαίτερη αγάπη εκατομμυρίων θαυμαστών αποδεικνύει ότι δεν έπαψαν ποτέ να τον θεωρούν το άλλο μισό του Τεντέν.
Η πρώτη περιπέτεια του νεαρού ρεπόρτερ με τον τίτλο «Ο Τεν-Τεν στην χώρα των Σοβιέτ»,που είδε το φως της δημοσιότητας το 1929, κατηγορήθηκε γιά αντικομμουνισμό, επειδή ασκούσε κριτική στο σταλινισμό. Ετσι γιά πολλά χρόνια ο Τεν Τεν θεωρήθηκε προϊόν του Ψυχρού Πολέμου. Στις επόμενες περιπέτειες ο ατρόμητος δημοσιογράφος αντιμετώπισε λαθρέμπορους ναρκωτικών, ταξίδευσε στο Φεγγάρι και ανακάλυψε μια χαμένη φυλή των Ίνκας, πολεμώντας πάντα τους κακούς και βοηθώντας τους αθώους και τα θύματα.
΄Ενας από τους δευτερεύοντες ήρωες της σειράς είναι ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας Ροβέρτος Ρασταπόπουλος, που πιστώνεται στους κακούς της σειράς και συχνά δημιουργεί αξεπέραστα εμπόδια στον Τετ-Τεν. Είναι ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο Cosmos Pictures, τα οποία χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα για τις παράνομες δραστηριότητες του. Είναι προφανές ότι ο Ερζέ εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Από εικαστικής πλευράς ο Ερζέ έχει πολλούς θαυμαστές γιά την καθαρή, εκφραστική και φωτεινή πινελιά του (ligne claire). Ανάμεσά τους και οι πρωτεργάτες της ποπ-αρτ Αντι Γουόρχολ και Ρόι Λιχτενστάιν.
Ο Ερζέ κυκλοφόρησε 23 άλμπουμ με ήρωα τον Τεν Τεν ,τα οποία μεταφράστηκαν σε 56 γλώσσες και πούλησαν πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το 1986 κυκλοφόρησε μεταθανάτια το ημιτελές άλμπουμ «Αλφ-Αρτ», με την τελευταία περιπέτεια του Τεν Τεν.
Ο Τεν-Τεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία μεταπολεμικά προκαλώντας την ζήλεια του Γάλλου Προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ,που είπε χαρακτηριστικά: «Ο μοναδικός διεθνής ανταγωνιστής μου είναι ο Τεν Τεν». Από τις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα η λάμψη του άρχισε να φθίνει μετά τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του γιά μισογυνισμό και ρατσισμό.
Σήμερα το «Ιδρυμα Ερζέ»,που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Τεν-Τεν είναι μιά επικερδής βιομηχανία εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τα βιβλία ο ήρωας έχει πρωταγωνιστήσει στην μικρή και την μεγάλη οθόνη, αλλά και στο θέατρο .
Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι 23 από τις 24 περιπέτειες του Τεν-Τεν από τις εκδόσεις «Μαμούθ Κόμιξ». Μένει να μεταφρασθεί η πρώτη του περιπέτεια «Ο Τεν-Τεν στην χώρα των Σοβιέτ». Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής ΄Ενωσης εξέλιπε πλέον κάθε λόγος.






ΑΠΟ ΤΟ konstantinos2.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: