Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

COMBAT - Η ΜΑΧΗ: ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ




ΜΑΧΗ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Χρόνια προσπαθούσα να θυμηθώ μια παλιά πολεμική σειρά που έβλεπα στα τέλη του `70 αρχές `80 στην τηλεοραση.Τελικα την θυμηθηκα,ονομαζοταν "ΜΑΧΗ" και ήταν ίσως η καλύτερη πολεμική σειρά που γυρίστηκε ποτε.Στις γειτονίες του Μπραχαμιου που μεγάλωσα θυμάμαι που τα παιδία παίζαμε πόλεμο αναπαριστώντας τις μάχες μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών που είχαμε δει στην τηλεοραση.Ο καλύτερος από εμάς γινότανε ο λοχίας Σαντερς ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ο σούπερ ήρωας μας.Η σειρά αναφερόταν σε ένα απόσπασμα στρατιωτών το οποίο μαχόταν στην Ευρώπη εναντίον των Γερμανών μετά την συμμαχική εισβολή στην Νορμανδία τον Ιούνη του 1944.Ψάχνοντας στο διαδυκτιο ανακάλυψα ότι η σειρά ήταν του τηλεοπτικού δικτύου ΑBC και προβλήθηκε στην Αμερική από το 1962 έως το 1967.Τα πρώτα τέσσερα χρόνια ήταν ασπρόμαυρη και μόνο το τελευταίο έτος τα επεισόδια ήταν εγχρωμα.Εγω πάντως την εποχή που προβαλλόταν στην Ελλάδα όλα τα είχα δει ασπρόμαυρα,μιας και οι έγχρωμες τηλεοράσεις πριν μια εικοσαπενταετια ήταν είδος πολυτελείας-κάτι σαν τις σημερινές 30αρες πλάσμα.
Οι πρωταγωνιστές πέρασαν από στρατιωτική εκπαίδευση πριν συμμετάσχουν στην σειρα,ενω το σενάριο ήταν πολύ καλογραμμένο και αληθοφανές και δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά σκουπίδια όπου ο πρωταγωνιστής εξοντώνει σωρούς έχθρων οι οποίοι σαν ηλίθιοι πέφτουν στις σφαίρες του.Ο ηθοποιός Vic Morrow ο οποίος υποδυόταν τον λοχία Σαντερς είχε ένα απίστευτο τραγικό τελος το 1982 στα γυρίσματα της ταινιας "Στην ζώνη του λυκοφωτος".Σε ένα γύρισμα το οποίο γινόταν στις δυο τα ξημερώματα βρισκόταν σε μια ρεματιά κρατώντας δυο μικρά παιδία στα χέρια του.Υποτιθεται ότι βρισκόταν στην Καμπότζη και ένα ελικόπτερο θα ερχόταν να τους παραλαβει,δυστυχως όμως την ώρα του γυρίσματος το ελικόπτερο κατέπεσε πάνω στον ηθοποιό και τα παιδία σκοτώνοντας τους, και το χειρότερο ο Vic Morrow εξαιτίας της πρόσκρουσης αποκεφαλιστηκε.
Απο τους επιβάτες του ελικόπτερου κανείς δεν έπαθε τίποτα.

ΑΠΟ ΤΟ new.pcw.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
Μια από τις πιο σημαντικές πολεμικές σειρές που παρουσίασε η αμερικανική τηλεόραση - ίσως η πιο σημαντική- με τεράστια επιτυχία παγκοσμίως ήταν "Η ΜΑΧΗ- COMBAT" που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Οκτωβρίου του 1962 από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC στις ΗΠΑ και προβαλλόταν συνέχεια ως τις 29 Αυγούστου 1967. Οι πρωταγωνιστές της ήταν ο Ρικ Τζέϊσον και ο Βικ Μόροου - για να μιλήσουμε μόνο γι αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία και ξεχώρισαν- καθώς και πολλοί άλλοι άνδρες κυρίως, καθώς ελάχιστες ήταν οι γυναικείες παρουσίες στο συγκεκριμένο σίριαλ. Το 1962 ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ακόμα πολύ κοντά και οι άνθρωποι θυμούνταν τι είχε συμβεί, ενώ οι επιζώντες από τις μάχες του Β' Παγκοσμίου ήταν ακόμα πολύ νέοι. Φυσικό ήταν η συγκεκριμένη σειρά να ξυπνήσει μνήμες - και όχι μόνο στις ΗΠΑ- αλλά ήταν και τέτοια η κατασκευή της, που μπορούσε να σταθεί ως πολεμική σειρά, ως αυτοτελείς πολεμικές ιστορίες, ανεξάρτητα από τα βιώματα του καθενός. Γι αυτό άλλωστε η σειρά είχε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, γι αυτό και προβάλλεται και συγκινεί ακόμα και σήμερα. Σ' αυτό βοηθάει βέβαια η πολύ καλή παραγωγή, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Η Μάχη - Combat απεικονίζει τους άθλους ενός αποσπάσματος του αμερικανικού στρατού που πολεμάει σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου...
Ο ρεαλισμός ήταν η κεντρική ιδέα αυτής της σειράς, της οποίας το καστ εστάλη σε αληθινό στρατόπεδο για μια εβδομάδα και εκπαιδεύτηκαν προτού αρχίσουν τα γυρίσματα της σειράς. Πραγματικές σκηνές από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνονται σε μερικά επεισόδια. Οι ιστορίες κυμάνθηκαν από τις μάχες και τον αγώνα ως τα ανθρώπινα συναισθήματα και μερικές φορές τα χιουμοριστικά θέματα. Η Μάχη - Combat να πούμε επίσης πως ήταν μια από τιις πρώτες πολύ μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του '70 και έχει μείνει αξέχαστη σε όλους, όσοι την παρακολουθούσαν φανατικά...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13'' / 10/10/1008

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

MIKY MAOUS - ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ (ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ)

Μίκυ Μάους (περιοδικό)
Το Μίκυ Μάους είναι κόμικς που εκδίδεται από την εταιρεία ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε. και κυκλοφορεί στην Ελλάδα περισσότερα από 40 χρόνια.
Ιστορικό πρωτότυπης έκδοσης
Ο χαρακτήρας Μίκυ Μάους (Mickey Mouse), το πιο διάσημο ποντίκι στον κόσμο, πρωτοεμφανίσθηκε το Νοέμβριο του 1928, όταν προβλήθηκε στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ το ομώνυμο καρτούν. Η έμπνευση της δημιουργίας του οφείλεται στον Γουώλτ Ντίσνεϋ, που στη συνέχεια ίδρυσε τη Walt Disney Company.
Τον Ιανουάριο του 1930 η σειρά έγινε κόμικς στις ημερήσιες Αμερικανικές εφημερίδες, της οποίας το σενάριο έγραφε ο ίδιος ο Ντίσνεϋ και σχεδίαζε αρχικά ο φίλος του Ουμπ Άιβερκς και στη συνέχεια ο Φλόιντ Γκόντφρεντσον. Σύντομα, ο ήρωας πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, με περιοδικές εκδόσεις που συνεχίζονται έως σήμερα, όπως το ιταλικό Topolino, ή το γαλλικό Journal de Mickey.
Η ελληνική έκδοση
Στη χώρα μας, περιπέτειες των ηρώων του Ντίσνεϋ είχαν εκδοθεί τη δεκαετία του ’50 μέσω του περιοδικού Γέλιο και Χαρά των εκδόσεων Πεχλιβανίδη, όμως η δημοσίευσή τους διακόπηκε άδοξα όταν ο έλληνας εκδότης έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει τον τίτλο Μίκυ. Αυτό προκάλεσε τη δικαστική παρέμβαση της Αμερικανικής εταιρείας που κατείχε και τα πνευματικά δικαιώματα.
Στις αρχές του 1966 ο εκδότης του περιοδικού Γυναίκα Ευάγγελος Τερζόπουλος εξασφάλισε την άδεια να φέρει ξανά τον Μίκυ Μάους στην Ελλάδα, αλλά και γενικά να δημοσιεύει κόμικς με τους ήρωες του Ντίσνεϋ.
Το σχεδιασμό του περιοδικού ανέλαβε ο μεγάλος του γιος Χρήστος, ο σημερινός ιδιοκτήτης της ΝΕΑΣ ΑΚΤΙΝΑΣ Α.Ε.
Στις 18/07/08 κυκλοφόρησε το τεύχος 2192 στην Αθήνα ενώ στις άλλες περιοχές κυκλοφόρησε το τεύχος 2191.
Το πρώτο ιστορικό τεύχος
Το πρώτο ελληνικό τεύχος εμφανίσθηκε στα περίπτερα την Παρασκευή 1η Ιουλίου του 1966, είχε τίτλο «Στις πηγές των Μογγόλων» (από την περιεχόμενη ιστορία του Ιταλού καρτουνίστα Ρομάνο Σκάρπα, ενώ υπήρχε και μία δεύτερη με ήρωα το Ντόναλντ Ντακ σχεδιασμένη από τον Καρλ Μπαρκς).
Στο εξώφυλλο υπήρχε σχέδιο του Πωλ Μάρρυ που παρίστανε το Μίκυ να κουβαλά με το αριστερό του χέρι μια βαλίτσα και με το δεξί το σκύλο του Πλούτο.
Κόστιζε 3 δρχ. και αριθμούσε 52 σελίδες.
Χαρακτήρες του κόμικς
Εκτός των αρχικών ηρώων της Λιμνούπολης που μετέφερε στο χαρτί ο Ντίσνεϋ, ο Μπαρκς επέκτεινε το καστ με την προσθήκη χαρακτήρων όπως ο Θείος Σκρουτζ, ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, η Ματζίκα Ντε Σπελ, ο Μαύρος Πητ, ο Γκαστόνε Γκάντερ, ο Φέθρυ, οι Μουργόλυκοι, ο Ρόμπαξ, οι Μικροί Εξερευνητές κ.α.
Διάδοχος του Μπαρκς θεωρείται ο Ιταλικής καταγωγής Αμερικανός Ντον Ρόσα, που έγινε γνωστός με το βραβευμένο πόνημά του «Βίος & Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ».
Επετειακές εκδόσεις
Η συμπλήρωση των 2.000 τευχών του Μίκυ Μάους γιορτάσθηκε στην Ελλάδα με διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες ζωγράφους, αλλά και με την έκδοση ενός γιγαντιαίου τεύχους 516 σελίδων που κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου του 2004.
Μια ακόμη έκπληξη περίμενε τους φίλους του περιοδικού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών (30 Ιουνίου του 2006) και την έκδοση ενός ακόμη συλλεκτικού τεύχους 548 σελίδων.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

CAPTAIN AMERICA - ΚΑΠΤΕΝ ΑΜΕΡΙΚΑ

Κάπτεν Αμέρικα
Ο Steve Rogers ήταν φοιτητής καλών τεχνών στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν 18 χρονών και το 1940 δέχτηκε να υποβληθεί σε πειράματα για την δημιουργία του σούπερ στρατιώτη.Τα πειράματα πέτυχαν και ο Steve έγινε ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς στρατιώτες στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε μια επίθεση που έκανε με την ομάδα στρατιωτών του που πήγαν να σταματήσουν ένα αεροπλάνο με το οποίο θα επέστρεφε στη Γερμανία ο Χίτλερ, ο Steve πήδηξε στο αεροπλάνο κι όταν αυτό ανασηκώθηκε στον αέρα, δεν άντεξε και έπεσε σε θάλασσα με πάγους. Τότε ο Steve λιποθύμησε και έμεινε εκεί πάγωμένος. Μετά από 68 χρόνια τον βρήκε η οργάνωση SHIELD. Τον ξεπάγωσαν και τον τοποθέτησαν σε μια δικιά τους ομάδα τους Anerges. Παρόλο που ο Steve ήταν πλέον 86 χρονών, ο πάγος τον κράτησε λες και ήταν ακόμη 18 ετών. Τα αντανακλαστικά του είναι ίδια και θα πεθάνει γύρω στα 160 , το 2080 περίπου. Το μόνο όπλο που έχει είναι η απίστευτη δύναμη του, με την οποία μπορεί να σηκώσει μια μεγάλη μοτοσυκλέτα. Μπορεί καμία φορά να χρησιμοποιήσει σαν όπλο και την ασπίδα του που ζυγίζει 2,5 κιλά και είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο. Σήμερα ο Steve λέγεται Captain America δεν έχει μυστική ταυτότητα και είναι σούπερ ήρωας

Περιγραφή στολής
Η στολή του έχει φτιαχτεί από την SHIELD αντιπροσωπεύοντας την Αμερική. Τα γάντια και οι μπότες είναι κόκκινες. Το παντελόνι είναι μπλε. Στο στήθος και στη μέση το χρώμα είναι μπλε με ένα λευκό αστέρι. Στους κοιλιακούς έχει γραμμές από άσπρο και κόκκινο. Τα χέρια είναι άσπρα και η ασπίδα του είναι με δυο κόκκινους κύκλους και έναν άσπρο. Τέλος, στη μέση έχει ένα λευκό αστέρι.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

THE DARK KNIGHT - ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ

Σκοτεινός Ιππότης
Έσπασε κάθε ρεκόρ το άνοιγμα του "Σκοτεινού Ιππότη" στην ΑμερικήΡεκόρ και στη χώρα μας, με 100.000 εισιτήρια τις 4 πρώτες ημέρες
Εντυπωσιακά άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες η πολυαναμενόμενη ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης». Η ταινία – που άνοιξε στη χώρα μας μια μέρα πριν το release της στις ΗΠΑ – ξεπέρασε στις τρεις πρώτες μέρες προβολής της, τα 155 εκατομμύρια δολάρια και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των καλύτερων ανοιγμάτων όλων των εποχών.
Μέχρι πρότινος το αντίστοιχο ρεκόρ είχε η ταινία «Spider-man 3», με 151,2 εκατομμύρια δολάρια.
Τα ρεκόρ, όμως, του «Σκοτεινού Ιππότη» δεν σταματούν εδώ. Η ταινία άνοιξε την Παρασκευή με το εντυπωσιακότατο νούμερο των 67,9 εκατομμυρίων δολαρίων, ρεκόρ ημέρας όλων των εποχών.
Επιπλέον, η ταινία κατέγραψε ορισμένες ακόμη «πρωτιές»:
Ρεκόρ πρώτων προβολών, τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Ιουλίου, με 18,5 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία ξεπέρασε την ταινία «Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith», που είχε φτάσει τα 16,9 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο του 2005.
Ρεκόρ περισσότερων αιθουσών (4.366), με δεύτερη την ταινία «Pirates of the Caribbean: At World'Αs End» (4.362 αίθουσες και 114,8 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις τριημέρου).
Είναι μόλις η τρίτη ταινία που καταφέρνει να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις μέσα σε δυο μέρες προβολής. Οι άλλες δυο είναι οι ταινίες «Pirates Of the Caribbean: Dead Man'Αs Chest» και «Spider-Man 3».
Το άνοιγμα του «Σκοτεινού Ιππότη» βοήθησε, επίσης, ώστε το τριήμερο 18-20 Ιουλίου να αποτελέσει το πιο προσοδοφόρο στην ιστορία του αμερικάνικου box office. Οι συνολικές εισπράξεις για τις 5 πρώτες ταινίες ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το τριήμερο 7-9 Ιουλίου του 2006, με 218 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν το τριήμερο που ξεκίνησε να προβάλλεται η ταινία «Pirates Of the Caribbean: Dead Man'Αs Chest».
Όλες οι μέρες του ανοίγματος του «Σκοτεινού Ιππότη» συμπεριλαμβάνονται στο Top 20 της σχετικής λίστας του αμερικάνικου box office.
Εντυπωσιακό ήταν το άνοιγμα του «Σκοτεινού Ιππότη» και στην χώρα μας. Τις 4 πρώτες μέρες προβολής της (17 – 20 Ιουλίου), η ταινία έφτασε τα 100.000 εισιτήρια σε 120 αίθουσες πανελλαδικά, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα για καλοκαιρινή σαιζόν.
Η Υπόθεση
«Ο Σκοτεινός Ιππότης», το σίκουελ του επιτυχημένου «Batman Begins», ενώνει και πάλι το σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν με τον Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος θα ενσαρκώσει για δεύτερη φορά τον μασκοφόρο εκδικητή και μεγιστάνα της Γκόθαμ, Μπάτμαν (Μπρους Γουέιν).
Στη νέα ταινία, ο Μπάτμαν θα βάλει ψηλότερα τον πήχη στον αγώνα για την πάταξη του εγκλήματος. Με την βοήθεια του Υπαρχηγού Τζιμ Γκόρντον και του Εισαγγελέα, Χάρβεϊ Ντεντ, θα επιχειρήσει να διαλύσει τις εναπομένουσες εγκληματικές οργανώσεις που μαστίζουν την πόλη.
Η συνεργασία αποδεικνύεται αποτελεσματική, αλλά σύντομα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα ανερχόμενο εγκληματικό μυαλό, γνωστό στους τρομοκρατημένους κατοίκους της Γκόθαμ, ως Τζόκερ.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Μάικλ Κέιν (Άλφρεντ), Γκάρι Όλντμαν (Υπαρχηγος Τζιμ Γκόρντον), Άαρον Έκχαρτ (Εισαγγελέας Χάρβει Ντεντ/Διπρόσωπος), Μάγκι Τζίλενχαλ (Ρέιτσελ Ντόους) και Μόργκαν Φρίμαν (Λούσιους Φοξ) και ο Χιθ Λέτζερ (Τζόκερ), στην τελευταία ολοκληρωμένη ερμηνεία της καριέρας του.
Έξι σκηνές της ταινίας «Ο Σκοτεινός Ιππότης» γυρίστηκαν με κάμερες IMAX, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και τα πρώτα 6'Α της ταινίας. Είναι η πρώτη φορά που ένα φιλμ του βεληνεκούς του «Σκοτεινού Ιππότη» γυρίζεται, έστω και εν μέρει, με αντίστοιχο format, σε μια επαναστατική σύγκλιση των διαφορετικών τεχνικών κινηματογράφησης.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

THE DAY AFTER TOMORROW - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μετά την επόμενη μέρα
Στην κινηματογραφική ταινία "Μετά την Επόμενη Μέρα", το κλίμα αλλάζει ριζικά από τη μια μέρα στην άλλη και ο πλανήτης καταστρέφεται.
Η Νέα Υόρκη πλημμυρίζει μέσα σε λίγες ώρες. Ένα υψηλό τσουνάμι ύψους 50 μέτρων 'καταπίνει' το Μανχάτταν. Το Λος Άντζελες ισοπεδώνεται από ανεμοστρόβιλους. Στο Τόκιο πέφτει χαλάζι σε μέγεθος πορτοκαλιού και το Νέο Δελχί θάβεται κάτω από πολλά μέτρα χιόνι. Τα ελικόπτερα πέφτουν από τον ουρανό όταν παγώνουν τα καύσιμά τους, ενώ η Ακρόπολη γίνεται "θέρετρο του σκι".
Κατ' αρχάς, ο ωκεανός ψύχεται σε -13 °C, καθώς η κυκλοφορία του ρεύματος του Κόλπου σταματάει. Αυτό δημιουργεί τρεις τεράστιους τυφώνες που φέρνουν ψυχρό αέρα κάτω από την ανώτερη ατμόσφαιρα. Και μέσα σε μια εβδομάδα, ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο καλύπτεται από πάγο.
Αυτές είναι οι σκηνές που βλέπουμε στη ταινία: Μετά την Επόμενη Μέρα". Μια ταινία οικο-καταστροφής που κόστισε 125 εκατομμύρια δολάρια. Και οι περιβαλλοντικές ομάδες, όπως είναι η GREENPEACE, την χρησιμοποιούν για να δείξουν τι θα συμβεί με την αλλαγή του κλίματος και για να προωθήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για μην συμβούν στο μέλλον τέτοιες σκηνές.
Η ταινία που αναφέρεται στην καταστροφή του κλίματος με χολιγουντιανό όμως ρυθμό και ενώ αγνοεί τους νόμους της φυσικής, όπως λένε κορυφαίοι επιστήμονες, έχει προκαλέσει συναγερμό στους κόλπους τόσο των επιστημόνων όσο και των πολιτικών.
Αλλά πολλοί έχουν χαιρετίσει την ταινία ότι με ένα τρόπο δραματικό αλλά και δημοφιλή έχει πληροφορήσει τον κόσμο για τα δεινά της αλλαγής του κλίματος.
Το σενάριο της ταινίας είναι αρκετά απλό. Το ρεύμα του Κόλπου, που είναι θερμό ξεκινάει από τον κόλπο του Μεξικού με κατεύθυνση προς τον Ατλαντικό, περνώντας ανοικτά της δυτικής Ευρώπης. Φτάνοντας στο Βόρειο Ατλαντικό το ρεύμα αυτό κανονικά βυθίζεται σαν πιο βαρύ, από τα παρακείμενα ελαφρά γλυκά νερά και επιστρέφει υπογείως προς το Νότο. Επειδή το ρεύμα είναι θερμό ανεβάζει τη θερμοκρασία των τόπων από όπου περνάει. Αν όμως, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, λιώσουν οι πάγοι στην αρκτική, τότε θα χυθούν μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού στη βόρεια Θάλασσα. Έτσι, το ρεύμα του Κόλπου δεν θα μπορεί να βυθιστεί και θα σταματήσει η κυκλοφορία του.
Στην ταινία λοιπόν σταματάει το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού και ακολουθεί μια νέα εποχή του πάγου στο βόρειο ημισφαίριο.
Οι κλιματολόγοι συμφωνούν ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθένιση της κυκλοφορίας της θερμοαλμυρότητας (THC), ένα φαινόμενο που είναι υπεύθυνο για το ρεύμα του Κόλπου. Αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει την πλήρη στάση του, όπως συμβαίνει στην ταινία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η σημερινή παγκόσμια συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, 379 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), είναι η πιο υψηλή για τουλάχιστον 420.000 χρόνια και είναι σημαντικά υψηλότερη απ' όσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θερμής περιόδου.
Και αναφέρουν ότι συνέβησαν 21.000 θάνατοι από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003, που αποδίδεται στην αλλαγή του κλίματος, αλλά λίγοι τότε είχαν συνδέσει τα δύο φαινόμενα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η THC, που διατηρεί τη βορειοδυτική Ευρώπη περίπου 5ο C θερμότερη από όσο θα ήταν χωρίς αυτήν την κυκλοφορία, θα σταματούσε ολοκληρωτικά και βεβαίως όχι τόσο γρήγορα όπως προτείνει η νέα ταινία του Χόλιγουντ.
Πολλοί κλιματολόγοι θεωρούν ότι ένα παρόμοιο φαινόμενο, στάση του ρεύματος του κόλπου, συνέβη στο τέλος της τελευταίας εποχής του πάγου, κατά προσέγγιση πριν 13.000 χρόνια, όταν χύθηκε μια τεράστια ποσότητα γλυκού νερού από έναν τεράστιο παγετώνα που έλιωσε στο Βόρειο Ατλαντικό.
Το κλιματολογικό αυτό σενάριο δεν θα ερχόταν σε μερικές εβδομάδες αλλά θα κρατούσε δεκαετίες ή και έναν αιώνα ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η φυσική που περιέχει αυτή η ταινία.
Φυσικά, η κατάρρευση της κυκλοφορίας του ρεύματος του κόλπου είναι ένα γεγονός με μικρή πιθανότητα, αλλά από την άλλη με πολύ υψηλό αντίκτυπο.
Θα πρέπει η Γη να θερμανθεί πολλούς βαθμούς για να χυθεί αρκετό γλυκό νερό στον Ατλαντικό, λένε οι ειδικοί. Και συμπληρώνουν ότι η απότομη παγκόσμια ψύξη είναι πιθανότερο να προκληθεί από μια ηφαιστειακή έκρηξη ή μια πτώση μετεωριτών, που θα ρίξουν σκόνη στην ατμόσφαιρα και έτσι θα εμποδίσουν τις ακτίνες του ήλιου να έρθουν στην επιφάνεια της γης.
Αλλά το καλό είναι ότι ενώ οι ειδικοί πάνω στο κλίμα, προειδοποιούν τους πολιτικούς και τον κόσμο για τις επερχόμενες καταστροφές λόγω της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας και δεν εισακούονται, αρκεί μόνο μιάμιση ώρα ταινίας για να παρουσιάσει με δραματικό τρόπο στον κόσμο, όλο το φαινόμενο. Επειδή ακόμα και όταν συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο δεν φαινόμαστε να τα παίρνουμε σοβαρά. Και ελπίζουν όλοι ότι η αμερικανική κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα.
ΑΠΟ ΤΟ www.physics4u.gr