Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 1980

Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου αντρών 1980
Στη 38η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1979-80 μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α' εθνικής και 40 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.
Ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά έφτανε στην κατάκτηση του κυπέλλου ομάδα εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ήταν η Καστοριά, η οποία έκανε την έκπληξη κερδίζοντας στον τελικό τον Ηρακλή με το εντυπωσιακό σκορ 5-2, ενώ παράλληλα εξασφάλισε για πρώτη και μοναδική ως τώρα φορά συμμετοχή της στο κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.
Στην πορεία της προς τον τελικό η Καστοριά απέκλεισε διαδοχικά τους Εθνικό (με νίκη στην παράταση κι ενώ οι ηττημένοι είχαν συνολικά 5 δοκάρια), Καβάλα, Ολυμπιακό Λουτρακίου, Λάρισα και Μακεδονικό. Με τη σειρά του ο Ηρακλής απέκλεισε μόνο μία ομάδα Α' εθνικής, τον ΠΑΟΚ, μάλιστα και οι 2 αγώνες των ημιτελικών έγιναν στην έδρα του Ηρακλή, το Καυταντζόγλειο και συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για απόπειρα δορωδοκίας από πλευράς Ηρακλή σε ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, κάτι που σαν συνέπεια για τον Ηρακλή είχε την τιμωρία του με υποβιβασμό στη Β' εθνική.
Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει διαδοχικά τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Άρη πριν αποκλειστεί από τον συμπολίτη του Ηρακλή, ενώ και με τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού στον Β' γύρο από τον ΠΑΣ Γιάννινα, στην ουσία άνοιξε ο δρόμος προς τις 2 ομάδες - "αουτσάιντερ" να φτάσουν ως τον τελικό του κυπέλλου.
Από τους αγώνες του Α' γύρου ξεχώρισαν οι ευρείες σε έκταση νίκες που πέτυχαν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Ηρακλής επί ομάδων Β' εθνικής. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Τάκης Τσιρώνης με 9 γκολ (τα 3 στον τελικό). Η επιτυχία της Καστοριάς άνοιξε το δρόμο σε αρκετούς ποδοσφαιριστές της να κάνουν σημαντικά βήματα στην καριέρα τους, καθώς τα επόμενα χρόνια παίκτες όπως οι Σαργκάνης, Σημαιοφορίδης, Παπαβασιλείου και Δίντσικος αποκτήθηκαν από τις 3 ομάδες του τέως ΠΟΚ.
Ο τελικός
Αθήνα, Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας, Κυριακή 25 Μαΐου 1980
Καστοριά - Ηρακλής 5-2 (ημίχρονο: 1-1)
Σκόρερς: Παπαδόπουλος (40' αυτογκόλ), Δίντσικος (49'
κεφαλιά), Τσιρώνης (69' σουτ, 87' σουτ, 90' + 2' πέναλτυ) -- Καλαμπάκας (14' πέναλτυ), Μαυροδουλάκης (80' κεφαλιά)
Αποβολή: 54' Μιχαηλίδης
Διαιτητής: Βασίλης Βουράκης (Πειραιά) -- Επόπτες: Δέδες, Βασάρας
Εισιτήρια: 9.741
Τηλεοπτική μετάδοση: ΕΡΤ (Γιάννης Διακογιάννης)
Καστοριά
Νίκος Σαργκάνης (88' Σάκης Ερμείδης)
Λάζαρος Αλεξιάδης
Λάκης Σημαιοφορίδης
Γιώργος Παράσχος
Γιάννης Σιαπανίδης
Αντώνης Κόπανος
Γρηγόρης Παπαβασιλείου
Αργύρης Παπαβασιλείου
Γιάννης Δίντσικος (72' Γιώργος Χουνουζίδης)
Ανδρέας Βοϊτσίδης
Τάκης Τσιρώνης
Προπονητής
Σάββας Βασιλειάδης
Ηρακλής
Τάσος Παπαδόπουλος
Βασίλης Βούλγαρης
Γιάννης Μαυροδουλάκης (81' Ηλίας Αλεξιάδης)
Γιώργος Μιχαηλίδης
Χένρικ Βαβρόφσκι
Μπάμπης Ξανθόπουλος
Τάσος Καφκενάρης
Ηλίας Χατζηελευθερίου (70' Βαγγέλης Τσιρίκας)
Νίκος Καλαμπάκας
Βασίλης Χατζηπαναγής
Λάκης Παπαϊωάννου
Προπονητής
Κώστας Καραπατής
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: