Κυριακή 24 Μαΐου 2009

EUROPEAN DAY OF PARKS - ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΚΩΝ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων
H Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαίου από το 1999 σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στους ελάχιστους αστικούς βιοτόπους. Γιατί στις 24 Μαΐου
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάζεται στις 24 Μαΐου σε ανάμνηση της δημιουργίας των εννιά εθνικών πάρκων της Σουηδίας το 1909.
Τα τελευταία εννιά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πάρκων, γνωστή και ως Europarc, έχει βαλθεί να ξεσηκώσει τους απανταχού κατοίκους των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο, να κάνουν μια βόλτα στους πράσινους εναπομείναντες «παραδείσους» των χωρών τους.
Πάρκα που φιλοξενούν διάφορα και ελκυστικά στο ανθρώπινο μάτι είδη χλωρίδας και πανίδας, παίρνουν «ζωή» με διάφορες εκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικους. Mια ευχάριστη βόλτα μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να μετατραπεί σε μια επιμορφωτική και ενημερωτική ημέρα σχετικά με τη σημασία και την αναγκαιότητα των μικρών βιότοπων.
Πληροφορίες για τα πτηνά, τα σκαθάρια και τα έντομα που διαβιούν στα πάρκα, μίνι φωτογραφικά σαφάρι καθώς και βιντεοπροβολές για τη σημασία της ανθρώπινης παρέμβασης στη «συμπεριφορά» του κλίματος είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Πάρκων.
Μια ματιά στις φετινές εκδηλώσεις είναι αποκαλυπτική καθώς γίνεται αντιληπτό πόσο οικολογικά ευαίσθητοι είναι οι ευρωπαίοι εταίροι μας.
Η Τσεχία και η γειτονική μας Ιταλία απαριθμούν τις περισσότερες δραστηριότητες προσθέτοντας στην επιμόρφωση των διαφόρων θεματικών στα κατά τόπους πάρκα και γαστρονομικές απολαύσεις. Ακολουθούν η η Σλοβενία και η Σουηδία για χάρη της οποίας έχει επιλεγεί η 24η Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων.
Μια μικρή βόλτα σε τέσσερα πάρκα της Ευρώπης
Χάιντ Παρκ
Γνωστό στους Έλληνες που έχουν επισκεφτεί το Λονδίνο, οικείο στους Λονδρέζους που παίζουν το αγαπημένο τους σπορ στο γκαζόν του. Το Χάιντ Παρκ χρησίμευε ως κυνηγότοπος για τον βασιλιά Χένρι τον 8ο στα μέσα του 16ου αιώνα.
Τεραστίων διαστάσεων πάρκο, σήμερα αποτελεί τον πνεύμονα του Λονδίνου με σημείο αναφοράς του την τεχνητή λίμνη Σέρπεντιν η οποία δημιουργήθηκε το 1746.
Ορστεντς Παρκ
Ένα τετράγωνο νότια της εμπορικής περιοχής της Κοπεγχάγης, το πάρκο Ορστεντς αποτελεί μια ειδυλλιακή εικόνα της Δανίας και του «δικού» της Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.
Οικογένειες, αναγνώστες και λουόμενοι, κυρίως ντόπιοι, χρησιμοποιούν συχνά το πάρκο, περισσότερο και από τους τουρίστες.
Τα αγάλματα που υπάρχουν εντός του και κοσμούν τις γωνιές του είναι ένα μείγμα δανέζικων και ελληνικών θεοτήτων.
Boboli Gardens
Οι κήποι του Μπόμπολι, κήποι των βασιλέων της Ιταλίας, είναι δημιούργημα της αναγεννησιακής περιόδου και χαίρουν εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και εκλεπτυσμένης καλλιτεχνικής παρέμβασης.
Η πράσινη τοπογραφία οδηγεί σε ειδυλλιακά συντριβάνια μέσα από απείρου κάλλους φυτά και εντυπωσιακά τριαντάφυλλα. Η μέρα φεύγει πολύ εύκολα περπατώντας στους ονειρικούς αυτούς κήπους…
Franciscan Gardens
Στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Πράγας, οι κήποι των Φραγκισκανών αδελφών εκπλήσσουν τους επισκέπτες με τις πανέμορφες τριανταφυλλιές και τη σκιά που προσφέρουν τα τεράστια δέντρα.
Πριν από 500 χρόνια οι κήποι αυτοί χρησίμευαν για την καλλιέργεια λαχανικών της κοινότητας των Φραγκισκανών.
ΑΠΟ ΤΟ www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: