Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

''Ο ΠΑΤΟΥΧΑΣ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ο Πατούχας
Διασκευή της νουβέλας του Γ. Κονδυλάκη
Κρητική ηθογραφία εποχής 10 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΡΤ τη Κυριακή 22 Ιανουαρίου 1984
Μουσική της Ελένης Καραίνδρου
Παραγωγή-Σενάριο-σκηνοθεσία του Αλέξη Δαμιανού
Ηθοποιοί Νίκος Βερλέκης (Πατούχας), Καίτη Παπανίκα (χήρα Ζερβούδαινα), Ελένη Καραγιώργη (Πηγιώ), Μήτσος Σιώρης (Πατριάρχης), Αλέξης Δαμιανός (Θωμάς), Εύα Κοταμανίδου (Ρηγινιώ), Δημήτρης Σταύρακας (καλόγερος)
Έργα και ημέρες ενός παλικαριού στη Κρήτη των αρχών του αιώνα. Ο δεκαοχτάχρονος Μανωλιός του Σαϊτονικολή που είναι γνωστός με το όνομα Πατούχα για τις μεγάλες του πατούσες, από πολύ μικρός έχει ζήσει ως βοσκός στα βουνά, μακριά από τον κόσμο και τους τύπους της συμβατικής ζωής. Έτσι όταν μια φορά κατεβαίνει στο χωριό, ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη Πηγιώ, τη πρώτη γυναίκα που βλέπει μπροστά του. Ορμητικός και πρωτόγονος στις αντιδράσεις του, αρνείται να επιστρέψει στα πρόβατα και θέλει να μείνει για πάντα στο χωριό. Οι δυο νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν μόλις χτισθεί το νέο τους σπίτι, αλλά ο Μανωλιός δεν εννοεί να χάνει τον καιρό του και θυμώνει με την αρραβωνιαστικιά του γιατί δεν τον … «ακολουθεί» στις σπηλιές. Ο ερωτικός του πόθος στρέφεται προς άλλες γυναίκες του χωριού και κυρίως προς τη κόρη της χήρας Ζερβούδαινας, η οποία όμως δε του δίνει καμία σημασία, ενώ η μητέρα της χρόνια στερημένη από άντρα τον καλοβλέπει για λογαριασμό της. Η περιφρόνηση της νέας μεταβάλλει τον Πατούχα σε άγριο κριάρι, αφού για να την εντυπωσιάσει τα βάζει με τους Τούρκους, γίνεται φυγάς στο βουνό για να γλιτώσει από τους ζαπτιέδες (Τούρκοι χωροφύλακες) και τελικά σχεδιάζει την απαγωγή της. Μεθυσμένος πηγαίνει ένα βράδυ σπίτι της για να την κλάψει, αλλά τελικά από λάθος απάγει τη χήρα. Όταν αντιλαμβάνεται το λάθος του απογοητεύεται αλλά στο μεταξύ έχει κτιστεί το σπίτι της αρραβωνιαστικιάς του κι επιτέλους παντρεύεται….
Φιλόδοξο σίριαλ που σημάδεψε την επιστροφή του Αλέξη Δαμιανού στην ελληνική τηλεόραση, συζητήθηκε πολύ, αλλά τελικά δε σημείωσε την αναμενόμενη επιτυχία.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

1 σχόλιο:

Γιώργος είπε...

Μήπως υπάρχει αυτή η σείρα σε κάποιο αρχειο;

σας ευχαριστώ