Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

1 IOYNIOY 1973: Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΚΥΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΤΗ

1 Ιουνίου 1973. Ο Δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος κηρύσσει έκπτωτη τη Μοναρχία.
Μετά το Κίνημα του Ναυτικού τον Μάιο του 1973 - στάση αξιωματικών στο αντιτορπιλικό «Βέλος» - στο οποίο συμμετείχαν οι Παπαδόγγονας, Παπάς, Μουστακλής και άλλοι «Βασιλικοί» αξιωματικοί, ο Γ. Παπαδόπουλος, στις 1 Ιουνίου 1973, κηρύσσει έκπτωτη τη Μοναρχία και εγκαθιδρύει «Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαθέτει αυξημένες εξουσίες», διευκρινίζεται την επομένη με αφορμή την αναγγελία Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Πρόεδρος ορίστηκε ο ίδιος ο Γ. Παπαδόπουλος, με αντιπρόεδρους τους Σ. Παττακό και Ν. Μακαρέζο.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα το οποίο θα επικυρωνόταν με δημοψήφισμα η θητεία του Προέδρου θα ήταν 7ετής, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.
Το δημοψήφισμα ορίζεται για τις 29 Ιουλίου.


Το αποτέλεσμα ήταν:
Προεδρευομένη Δημοκρατία: 78,4%
Βασιλευομένη Δημοκρατία: 21,6%
Στις 19 Αυγούστου 1973 ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίστηκε «Πρόεδρος», με τον Στρατηγό Οδυσσέα Αγγελή «Αντιπρόεδρο». Ταυτόχρονα χορηγήθηκε αμνηστία σε όσους ήταν στη φυλακή για πολιτικά εγκλήματα κατά της χούντας. Την επομένη απελευθερώθηκαν από τον Κορυδαλλό 150 πολιτικοί κρατούμενοι. Οι πιο γνωστοί μεταξύ τους ήταν ο Αβέρωφ...) και ο Αλέκος Παναγούλης που το 1968 είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Παπαδόπουλο...Να σημειωθεί ότι από τότε, στα διακριτικά των στολών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το εθνόσημο με τη βασιλική κορώνα, αντικαταστάθηκε με το εθνόσημο που έφερε στη πάνω μεριά του, τον Φοίνικα Τον Σεπτέμβριο ανατέθηκε στον άλλοτε αρχηγό του Κόμματος των Προοδευτικών Μαρκεζίνη ο σχηματισμός Κυβέρνησης ενώ τον Νοέμβριο (μετά την άρνηση του Γ. Παπαδόπουλου να παραχωρήσει τις βάσεις της Ελλάδας στο Ισραήλ [Η.Π.Α.] στον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ) ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα του Πολυτεχνείου που είχαν σαν αποτέλεσμα την άνοδο του Ιωαννίδη στην εξουσία (σκλήρυνση του καθεστώτος) και το ξεπούλημα της μισής σχεδόν Κύπρου στους Τούρκους και στους συμμάχους της, Η.Π.Α. και Ισραήλ.
Πάντως για να μην ξεχνάμε:
ΤΗΝ 29η ΙΟΥΛΙΟΥ 1973 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ http://dexiextrem.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: