Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

''Ο ΧΑΤΖΗΜΑΝΟΥΗΛ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ



Ο Χατζημανουήλ
Διασκευή του μυθιστορήματος του Θρ. Καστανάκη
Κοινωνικό σίριαλ εποχής 13 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 τη Τρίτη 31 Ιανουαρίου 1984
Παραγωγή και σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή
Σκηνικά του Μικέ Καραπιπέρη
Φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη
Μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη
Σενάριο των Μιχάλη Γκανά και Γιάννη Σμαραγδή
Ηθοποιοί Γιάννης Μόρτζος (Χατζημανουήλ), Κάτια Δανδουλάκη (Τασούλα), Γιάννης Μιχαλακόπουλος (Ανδρέας Μουράτης), Βασίλης Διαμαντόπουλος (Συμεώνογλου), Δάνης Κατρανίδης (Ιμπραήμ), Βαγγέλης Καζάν (Κιόρ Αλής), Ντόρα Βολανάκη (Νενέ), Μπέτυ Βαλάση (μαντάμ Ροζέτα), Θόδωρος Έξαρχος (Μπεγιαζίτ Μπέης), Ντίνα Κώνστα (καμπουρίτσα), Σπύρος Κωνσταντόπουλος (Μισέλ), Θάλεια Καλλιγά (τυφλή), Μιχάλης Γιαννάτος (αστυνόμος), Μαρίνα Μακρή (Εριφύλη), Ζανίνο (Μουσταφά)
….Πορτρέτο ενός αριβίστα που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για τη κοινωνική του ανέλιξη, ακόμα και τη προδοσία. Ο Χατζημανουήλ αυτοδημιούργητος ιδιοκτήτης φούρνων στη Κωνσταντινούπολη των Νεότουρκων του 1916, δυναμικός, πλούσιος, εκδικητικός, φιλήδονος και συνωμότης, ακροβατεί ανάμεσα στη παρακμασμένη κρατική εξουσία και τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Δε διστάζει να υπηρετήσει τους Τούρκους αξιωματούχους και, τελικά να παραδώσει ακόμα και τη γυναίκα του, τη Τασούλα, στην αγκαλιά του ισχυρού του φίλου Ιμπραήμ. Με τις ενέργειές του προκαλεί επίσης το φόνο του νεαρού αδελφού της γυναίκας του, για να πετύχει τους άνομους σκοπούς του. Ακόμα και η μητέρα του τον απαρνιέται για την ένοχη ζωή του όταν εκείνος αυτοπαγιδεύεται από τις υπερβολικές του φιλοδοξίες και γίνεται πιόνι στα χέρια των Νεότουρκων. Τελικά συλλαμβάνεται στη Σμύρνη, λίγο πριν ξεσπάσουν οι σφαγές των Αρμενίων….
Διασκευή του μυθιστορήματος του Καστανάκη που απλώνεται σα μια μεγάλη κοινωνική τοιχογραφία, απεικονίζοντας τη πολυεθνική Βαβέλ που επικρατούσε στη Τουρκία των χρόνων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απεικόνιση των καταγωγίων και των πορνείων της Πόλης, η παρακολούθηση αδίστακτων ανθρώπων που διαπράττουν τις πιο επικίνδυνες πράξεις προκειμένου να ικανοποιήσουν το πάθος τους για πλούτο κι εξουσία, ο έρωτας στις πιο παρακμιακές μορφές του, αποτελούν το «φρέσκο» πάνω στο οποίο ζει και κινείται ο συνωμότης Χατζημανουήλ, έξοχα σκιτσαρισμένος από τον Γιάννη Μόρτζο. Πλασμένος και ζυμωμένος από τη καταπίεση αιώνων του ελληνισμού, ο αριβίστας Χατζημανουήλ, ακροβατεί επικίνδυνα έχοντας ισχυρή αυτοπεποίθηση και συναίσθηση της ανωτερότητάς του, αλλά δε μπορεί να διαβλέψει τη προετοιμασία των σφαγών του ελληνισμού του ΄22 και του τελικού ξεριζωμού του ελληνικού στοιχείου, γεγονός που το πληρώνει με την ίδια του τη ζωή. Έξοχοι χαρακτηριστικοί τύποι ακόμα της σειράς αποτελούν ο σαδιστής Κιόρ Αλής (Βαγγέλης Καζάν) κι ο πληρωμένος δολοφόνος Ανδρέας Μουράτης (Γιάννης Μιχαλακόπουλος). Μια από τις πιο φροντισμένες δουλειές της ελληνικής τηλεόρασης.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

VIDEO ΑΠΟ fantasy20gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: