Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

GEORGES BIZET - ΖΩΡΖ ΜΠΙΖΕ

Ζωρζ Μπιζέ
(25 Οκτωβρίου 1838 - 3 Ιουνίου 1875)
Ο Ζωρζ Μπιζέ ήταν Γάλλος.
Γενικά

Πρόκεται για τον πιο σημαντικό εκπρόσωπο της μη-ιταλικής όπερας της εποχής του και έναν συνθέτη που άφησε ενδιαφέρον έργο το οποίο εν μέρει εκτελείται και στις μέρες μας. Ξεκίνησε σαν βιρτουόζος πιανίστας αλλά γρήγορα ασχολήθηκε με τη σύνθεση. Ενώ τα μη οπερατικά του έργα είχαν γενικά αποδοχή, οι όπερές του δεν γίνονταν εύκολα αποδεκτές και αγαπητές από το κοινό - τουλάχιστον κατά την αρκετά σύντομη ζωή του. Έπειτα από μερικά χρόνια, όμως, άρχισε να έρχεται η αναγνώριση του, η οποία φυσικά διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.
Στυλ
Διατηρώντας ένα καθαρό γαλλικό στυλ και φινέτσα, ανάλαφρη - θυμίζοντας και λίγο Μότσαρτ στη γρήγορη ροή των φράσεων και στη χάρη της μελωδίας - αλλά και εκφραστική, η μουσική του συνθέτη αποτέλεσε το τέλειο "όχημα" για την έκφραση των καλλιτεχνικών του ιδεωδών στο χώρο του μελοδράματος. Το αριστούργημά του, η "Κάρμεν", έχει ένα πάθος και μια ζωντάνια που βρίσκουμε και στα υπόλοιπα έργα του συνθέτη, υπογραμμίζοντας όμως και τη βαθιά του πλέον σχέση με τη μουσική καθώς και την τελειοποίηση όλων των εκφραστικών του μέσων. Το οπερατικό έργο του συνθέτη κατόρθωσε σιγά-σιγά να αναδειχθεί σε πείσμα της μόδας της εποχής με τις ανάλαφρες κωμικές όπερες "ιταλικού" χαρακτήρα.
Έργο
Αρκετή ποικιλία χαρακτηρίζει το έργο του, το πιο γνωστό είναι σίγουρα η όπερα "Κάρμεν" - Συμφωνική Μουσική : 3 Εισαγωγές, Συμφωνία σε ντο, Ρωμαϊκή Συμφωνία, Μικρή Σουίτα. Οργανική και Φωνητική Μουσική : Τραγούδια της Ρουέν, Χρωματικές Παραλλαγές, Νυχτερινό, Παιδικά Παιχνίδια (12 κομμάτια για 4 χέρια στο πιάνο), 50 περίπου Τραγούδια για Φωνή και Πιάνο, Ντούο για δύο Φωνές, Te Deum κλπ. Οπερες : Αλιείς μαργαριταριών, Ιβάν ο Τρομερός, Η όμορφη κόρη του Περθ, Αρλεζιάνα, Δον Ροδρίγκο, Κάρμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: