Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

''Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Η αγάπη άργησε μια μέρα
Διασκευή της νουβέλας της Λ. Ζωγράφου
Κοινωνικό σίριαλ 18 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΤ1 τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 1997
Παραγωγή του Κώστα Κουτσομύτη
Σκηνικά της Ρένας Γεωργιάδου
Μουσική του Βασίλη Δημητρίου
Φωτογραφία του Νίκου Σμαραγδή
Σενάριο των Νίκου Απειρανθίτη, Κώστα Μουτσομύτη και Μάριου Ποντίκα
Σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη
Ηθοποιοί Καρυοφιλλιά Καραμπέτη (Ασπασία), Τάνια Τρύπη (Ερατώ), Βασίλης Διαμαντόπουλος (Μιχάλης Φτενούδος), Αφροδίτη Γρηγοριάδου (Εριφύλλη), Νικόλα Φάρον (Αντόνιο Ταλιέρι), Μαρίνα Ψάλτη (Εργίνη), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Πηνελόπη), Βαλέρια Χριστοδουλίδου (Αμαλία), Μαρία Καβουκίδου (Κατερίνα), Μηνάς Χατζησάββας (Τάγαρης), Γιώργος Μοσχίδης (Επαμεινώνδας)
….Ο Μιχαήλ Φτενούδος, ένας αυταρχικός πάτερ-φαμίλιας, αργοπεθαίνει στα χρόνια της Κατοχής. Στα υπόγεια του σπιτιού του κρύβεται ο Αντόνιο, ένας Ιταλός αντιφασίστας με τον οποίο είναι ερωτευμένη η μικρότερη κόρη του, η Ερατώ. Όταν η Ερατώ μένει έγκυος, η μητέρα της φυγαδεύει τον Ιταλό και αποφασίζει να παρουσιάσει το παιδί ως δικό της προκειμένου να αποφευχθεί η οικογενειακή τραγωδία και η κοινωνική κατακραυγή. Μετά το θάνατο των γονιών τους η Ασπασία γίνεται αρχηγός της οικογένειας και με την καταπιεστική συμπεριφορά της σπρώχνει την Ερατώ σε μοναστήρι. Εκεί γνωρίζει ένα φίλο της ηγουμένης, τον Τάγαρη που της κάνει πρόταση γάμου. Η Ερατώ παντρεύεται τον Τάγαρη αλλά εκείνος όταν διαπιστώνει πως δεν είναι παρθένα τη διώχνει. Η Ερατώ θεωρεί ως αιτία όλων των δεινών την Ασπασία και επιστρέφει σπίτι αποφασισμένη να τη σκοτώσει. Είναι όμως αργά. Η Ασπασία έχει πεθάνει από καρδιακή προσβολή. Βλέποντα η Ερατώ πως η ζωή της δεν έχει κανένα νόνα αυτοκτονεί μία ημέρα πριν την επιστροφή του Αντόνιο που έρχεται αναζητώντας την…..
Άψογη εικαστικά και ερμηνευτικά διασκευή της μελαγχολικής νουβέλας της Λίλης Ζωγράφου με το γνωστό σκηνοθετικό ύφος του Κώστα Κουτσομύτη (δεξιοτεχνική ανάπλαση εποχής, ανάδειξη του πνεύματος του βιβλίου). Οι αρνητικοί αντρικοί χαρακτήρες και η έμφαση στις μητριαρχικές δομές της οικογένειας Φτενούδου αναδεικνύοντας από τις εξαιρετικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών και ιδιαίτερα της Καρυοφιλλιάς Καραμπέτη, στο ρόλο της Ασπασίας, μιας γυναίκας που μετά το θάνατο του πατέρα της, μετατρέπεται σε αυταρχικό αρχηγό της οικογένειας. Το σίριαλ αποτελεί την ακριβότερη παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης με συνολικό κόστoς παραγωγής 350.000.000 δρχ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

VIDEO ΑΠΟ ensimon

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΛΙΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ