Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

CHRISTOPHER COLUMBUS - ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

Χριστόφορος Κολόμβος
Ο Χριστόφορος Κολόμβος (γενουάτικα: Christoffa Corombo, ισπανικά: Cristóbal Colón, 1451-20 Μαΐου 1506 (55 ετών) ) ήταν εξερευνητής και
έμπορος, ο πρώτος ευρωπαίος που διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό και έφθασε στην Αμερική στις 12 Οκτωβρίου του 1492 με τη σημαία της Καστίλης.
Θεωρώντας η ιστορία ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της άφιξής του στην Αμερική το 1492, αποκαλεί την ιστορική περίοδο πριν την άφιξή του προ Κολόμβου ή προκολομβιανή περίοδο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις προκολομβιανής επαφής της Αμερικής με άλλες ηπείρους και είναι θέμα συζήτησης αν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι «ανακαλύπτει» μια ήπειρο η οποία κατοικείται ήδη από γηγενείς ή μη λαούς, ο Κολόμβος συχνά πιστώνεται με την ανακάλυψη της Αμερικής, καθώς το ταξίδι του σημείωσε την έναρξη ενός βίαιου αποικισμού της Νέας Γης, όπως αποκαλείτο εναλλακτικά η αμερικανική ήπειρος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το ότι ο ίδιος ποτέ δεν έφτασε στην ενδοχώρα της Ηπείρου, αλλά σε νησιά διάσπαρτα κοντά σε αυτή.
Ο Κολόμβος πιθανώς καταγόταν από την Γένοβα, αν και ορισμένοι ιστορικοί ισχυρίζονται πως είναι πιθανό να είχε γεννηθεί αλλού. Το βασίλειο της Αραγκόν, το βασίλειο της ισπανικής Γαλικίας, η Πορτογαλία και το ελληνικό νησί της Χίου διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την καταγωγή του. Ο Χριστόφορος Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 και ετάφη σε μοναστήρι της πόλης. Τρία χρόνια αργότερα, η σορός του μεταφέρθηκε σε μοναστήρι της Σεβίλλης και το 1537 στον Καθεδρικό του Αγίου Δομίνικου στο νησί Εσπανιόλα. Μαζί μεταφέρθηκε και η σορός του γιου του Ντιέγκο. Το 1795, η Ισπανία παραχώρησε το νησί στη Γαλλία και οι δύο σοροί μεταφέρθηκαν εκ νέου στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να έγινε λάθος κατά την μεταφορά, δεδομένου ότι το 1877 ανακαλύφθηκε τυχαία στον Άγιο Δομίνικο ένας τάφος, στον οποίο υπήρχε η επιγραφή: «Ο Διαπρεπής και Εξέχων, Δον Κριστόμπαλ Κολόν».
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: