Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

MODEST MUSSORGSKY - ΜΟΝΤΕΣΤ ΜΟΥΣΟΡΓΚΣΚΙ

Μόντεστ Μουσόργκσκι
(21 Μαρτίου 1839 - 28 Μαρτίου 1881)
Ήταν Ρώσος μουσουργός.Θεωρείται ένας από τους πιο άξιους εκπροσώπους της ρώσικης εθνικής σχολής στη ρομαντική περίοδο. Ασχολήθηκε και με την μουσική για πιάνο αλλά και με συμφωνικά έργα καθώς και με τη φωνητική μουσική και την όπερα. Μερικά από τα έργα του έμειναν ημιτελή (μερικά από αυτά ολοκλήρωσε ή ενορχήστρωσε ο σύγχρονός του Ρίμσκυ-Κόρσακωφ με ικανοποιητικό τρόπο). Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η όπερα "Μπορίς Γκοντούνωφ" (ειδικά η έκδοση της που αποτελεί δημιουργία του Ρίμσκυ-Κόρσακωφ) και η σουίτα για πιάνο "Πίνακες από μία Έκθεση" (υπάρχει και όμορφη ενορχήστρωσή της από τον Μωρίς Ραβέλ).
Η μουσική του Μουσόργκσκι έχει όλα αυτά τα στοιχεία της ρώσικης εθνικής σχολής, τον ρομαντισμό, την καλυμμένη μελαγχολία και την στοχαστική διάθεση, αλλά συχνά ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της και την ενεργητικότητά της. "Δύσκολα" και βαριά περάσματα μπορούν τελικά να "διαμορφωθούν" σε χαρούμενες μελωδίες που όμως συνήθως διαρκούν λίγο. Στο πιο γνωστό έργο του συνθέτη, τους "Πίνακες από μία Έκθεση", όλοι τελικά οι πίνακες εμφανίζονται σταδιακά στα μάτια μας μέσω της πειστικής διάθεσης και της "ρομαντικής εγρήγορσης" που διαπνέει η σύνθεση σε όλη της τη διάρκεια. Οι διάφορες πρωτοτυπίες του συνθέτη έχουν επηρεάσει μεταγενέστερους ρώσους συνθέτες.
Αρκετή ποικιλία υπάρχει στο έργο του, πάντως μερικά έργα είναι τελειωμένα ή ενορχηστρωμένα από άλλους μουσουργούς - Συμφωνική μουσική : "Μία νύχτα στο φαλακρό βουνό", 3 συμφωνικές μινιατούρες. Εργα για πιάνο : 2 σονάτες, "Αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας", "Πίνακες από μία έκθεση". Φωνητική μουσική : 64 μελωδίες και τραγούδια σε 3 κύκλους : "Τα παιδικά", "Χωρίς ήλιο", "Τραγούδια και χοροί του θανάτου", 5 τραγούδια σε ποίηση Τολστόι, η νύχτα (ποίηση Πούσκιν), η επιθυμία (ποίηση Χάινε), τραγούδι του Μεφιστοφελή (ποίηση Γκαίτε), έργα για χορωδία κλπ. Οπερες : Μπορίς Γκουντούνωφ, Κοβάντσινα (τελειωμένη από τον Ρίμσκυ Κόρσακωφ).
ΑΠΟ ΤΟ http://www.artissimo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: