Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

TREATY OF WESTPHALIA - Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

Η συνθήνη της Βεστφαλίας
Υπογράφτηκε στις 24 - 10 - 1648 μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Σουηδίας και έθεσε τέρμα στον Τριακονταετή πόλεμο. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 25 - 12 - 1641 και πέρασαν από πολλές φάσεις, στις οποίες, εκτός από τα ανωτέρω κράτη, πήραν επίσης μέρος οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, η Ελβετία καθώς και οι Ενετοί και ο πάπας, ως μεσολαβητές. Η συνθήκη επικυρώθηκε στις 3 - 2 - 1649 από όλους τους ενδιαφερόμενους, εκτός από τους Ισπανούς, που αρνήθηκαν να την υπογράψουν και συνέχισαν για μια δεκαετία ακόμα τον πόλεμο κατά της Γαλλίας. Ο πόλεμος αυτός τερματίστηκε με τη συνθήκη των Πυρηναίων.
Εδαφικές διατάξεις της συνθήκης: 1. Η Σουηδία πήρε το Β τμήμα της Πομερανίας, τα νησιά Ρίγκεν, Ούζεντομ και Βόλιν, τη Βρέμη και το Βέρντεν. 2. Η Γαλλία τις πόλεις Μετς, Τουλ και Βερντέν καθώς και την Αλσατία. 3. Το Βραδεμβούργο τμήμα της Πομερανίας, το Μαγδεμβούργο, το Χάλβερστατ, το Μίντεν και το Καμίν. 4. Η Βαυαρία το Άνω Παλατινάτο. 5. Η Έση - Κάσελ το δουκάτο του Σάουμπουρκ και το Χέρσεφεντ. 6. Οι Κάτω Χώρες και η Ελβετία πέτυχαν την ανεξαρτησία τους. 7. Τα 355 γερμανικά κρατίδια κηρύχτηκαν ανεξάρτητα. 8. Ορισμένα γερμανικά κρατίδια αποζημιώθηκαν με την παραχώρηση, κυρίως εκκλησιαστικών κτημάτων και 9. Αναγνωρίστηκε η ελευθεροπλοΐα στο Ρήνο.
Πολιτικές διατάξεις: 1) Μέσα στη Γερμανική Αυτοκρατορία ήταν ελεύθερα τα δόγματα των καθολικών και των διαμαρτυρόμενων. 2) Εξισώνονται οι λουθηρανοί και οι καλβινιστές. 3) Οι θρησκευτικές διαφορές ορίστηκε να λύνονται μέσα στη γερμανική Δίαιτα με αντιπροσώπους κ.λ.π.
Η συνθήκη της Βεστφαλίας είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συνθήκη και έβαλε τις βάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
ΑΠΟ ΤΟ www.livepedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: