Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ROBERT KOCH - ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ

Ρόμπερτ Κοχ
(11 Δεκεμβρίου 1843 – 27 Μαΐου 1910)
Γερμανικής καταγωγής επιστήμονας ερευνητής της Μικροβιολογίας. Θεωρείται ο θεμελιωτής της βακτηριολογίας, αφού είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους βάκιλους του σπλήνα και της φυματίωσης, καθώς επίσης το μικρόβιο της χολέρας.
Οι μελέτες και οι εργαστηριακές του ανακαλύψεις, έδωσαν σημαντική ώθηση στην πρακτική Ιατρική, γι αυτό τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1905. Ο Κοχ σπούδασε Ιατρική στο ιστορικό Πανεπιστήμιο Goettingen και δούλεψε ως νομίατρος στη γερμανοκρατούμενη τότε Σηλεσία της Πολωνίας. Εκεί άρχισε τις έρευνές του με την καλλιέργεια αποικιών βακτηριδίων. Η πρώτη σπουδαία ανακάλυψη του ήταν ο βάκιλος του σπλήνα, ένα ιστορικό εύρημα που απέδειξε ότι για τις μολυσματικές ασθένειες υπεύθυνοι είναι μικροοργανισμοί. Αυτό συνέβη το 1876.
Λίγο αργότερα, το 1882 και ενώ πια εργαζόταν σαν διευθυντής του Υγειονολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (αργότερα μετατράπηκε σε Ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών και πήρε τιμής ένεκεν το όνομά του) ο Κοχ ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης (στις 24 Μαρτίου 1882), που ονομάζεται ακόμα «βάκιλος του Κοχ». Το μυστήριο με τις μολύνσεις της εποχής που «θέριζαν» εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο άρχισε σιγά σιγά να εξηγείται και να προκύπτουν μέθοδοι θεραπείας. Την επόμενη χρονιά ο Ρόμπερτ Κοχ ανακάλυψε και το μικρόβιο της χολέρας. Στη συνέχεια οι έρευνές του επικεντρώθηκαν πάνω στην επίσης ευρέως διαδεδομένη τότε ασθένεια της ελονοσίας. Όλες εκείνες οι μελέτες άνοιξαν το δρόμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιδημιών.
ΑΠΟ ΤΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: