Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Αλέξης Δαμιανός
Ο Αλέξης Δαμιανός ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.
Γεννήθηκε το
1921 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ιδρυτής του «Πειραματικού Θεάτρου» και του Θεάτρου "Πορεία", όπου σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα. Είχε σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους που είναι σημαντικότατες για τον ελληνικό κινηματογράφο (η Ευδοκία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ελληνική ταινία που έχει γυριστεί ποτέ).
Απεβίωσε στις
4 Μαΐου 2006.
Φιλμογραφία
Σκηνοθεσία και σενάριο
Μέχρι το πλοίο (1966)
Ευδοκία (1970)
Ηνίοχος (1995)
Σειρές στις οποίες έχει παίξει:
Ένοχοι 1977 ΕΡΤ
Παράξενος ταξιδιώτης 1972 ΕΙΡΤ
Πατούχας (Ο) 1983 ΕΡΤ
Χωρίς ανάσα 1973 ΕΙΡΤ
Ταινίες στις οποίες έχει παίξει:
Ευδοκία 1971
Η παρεξήγηση 1983
Ηνίοχος 1995
Καβάφης 1996
Μέχρι το πλοίο 1966
Μιρουπάφσιμ 1997
Ναι μεν αλλά 1972
Ο καιρός των Ελλήνων 1981
Ο κλέφτης 1965
Σύντομο διάλειμμα 1966
Το αίνιγμα 1998
Φρενίτις 1971
Φόβος 1966
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: