Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

JOAN CRAWFORD - ΤΖΟΑΝ ΚΡΟΦΟΡΝΤ

Τζόαν Κρόφορντ
Η Τζόαν Κρόφορντ (αγγλικά Joan Crawford) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός (23 Μαρτίου 1905 - 10 Μαΐου 1977) ήταν μιά αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη με όσκαρ. Είναι γνωστή για τις ταινίες Γυναίκες του 1938, Θύελλα σε μητρική καρδιά του 1945, Τα λύτρα του πόνου του 1947, Πύρινος Εφιάλτης του 1952 και Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν του 1962. Η Κρόφορντ της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Λουσίλ Φέι ΛεΣιούρ, ξεκίνησε σα χορεύτρια του Μπρόντγουεϊ και το 1925 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Metro-Goldwyn-Mayer όπου είχε μικρούς ρόλους σε κάποιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Η επιτυχία έφτασε το 1928 με το Our dancing daughters με το οποίο έγινε μια απ'τις μεγαλύτερες σταρ της Metro. Στα χρόνια που ακολούθησαν έκανε επιτυχημένο πέρασμα απ'το βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο, κέρδισε το όσκαρ για την ταινία του 1945 Θύελλα σε μητρική καρδιά και είχε άλλες δυό υποψηφιότητες, υιοθέτησε πολλά παιδιά και μετά το θάνατο του τέταρτου συζύγου της, που ήταν πρόεδρος της Pepsi, πήρε τη θέση του στο συμβούλιο των μετόχων. Αντίπαλος της Μπέτι Ντέιβις για πολλά χρόνια, είδε την κόντρα τους να παίρνει άλλες διαστάσεις όταν συμπρωταγωνίστησαν στο Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;. Αποσύρθηκε το 1970 και πέθανε το 1977 από καρδιακή προσβολή, ενώ της είχαν ήδη διαγνώσει καρκίνο στο πάνκρεας. Μετά το θανατό της, η εικόνα της αμαυρώθηκε στο Χόλλυγουντ από τη δημοσίευση του βιβλίου της θετής της κόρης Κριστίνα, Mommie Dearest. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια τη Φέι Ντάναγουει και παίχτηκε στην Ελλάδα με τίτλο Αποκαλύψεις για μιά γυναίκα το 1981. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει δέκατη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Επιλεγμένη Φιλμογραφία
Our Dancing Daughters (1928)
Grant Hotel (1932) - Γκραντ Οτέλ
Rain (1932) - Η Βροχή
Letty Lynton (1932) - Η δύσκολη στιγμή
Dancing Lady (1933) - Η κυρία του Ντανσινγκ
Today We Live (1933) - Ζούμε σήμερα
I live my life (1935) - Γλεντώ τη ζωή μου
The Bride Wore Red (1937) - Η ωραία τυχοδιώκτης
Women (1939) - Γυναίκες
Susan and god (1940) - Η Σούζαν κι ο θεός
A Woman's face (1941) - Η μορφή της γυναίκας
Reunion in France (1942) - Μετά την καταισχύνη
Above Suspicion (1943) - Ανώτεροι υποψίας
Mildred Pierce (1945) - Θύελλα σε μητρική καρδιά (Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου)
Humoresque (1946) - Νοσταλγίες
Possessed (1947) - Τα λύτρα του πόνου
The damned don't cry (1951) - Οι καταραμένες δεν κλαίνε
Sudden fear (1952) - Πύρινος Εφιάλτης
The Torch Song (1953) - Όταν οι γυναίκες αγαπούν
Johnny Guitar (1954) - Τζόνι Γκιτάρ
Autumn Leaves (1956) - Φθινοπωρινά φύλλα
The Best of Everything (1959) - Τ'απόκρυφα της Νέας Υόρκης
Whatever happened to Baby Jane? (1962) - Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν
Straight Jacket (1965) - Πέντε πτώματα χωρίς κεφάλι
Berserk (1967) - Το τσίρκο με τα δεκατέσσερα πτώματα
Trog (1970) - Τρόμος απ'το παρελθόν
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: