Τρίτη 4 Μαΐου 2010

LUDWIG ERHARD - ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΕΡΧΑΡΝΤ

Λούντβιχ Έρχαρντ
Ο Λούντβιχ Έρχαρντ (Ludwig Erhard) ήταν Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός (CDU) και Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας. Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1897. Πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τραυματίστηκε σοβαρά. Σπούδασε Οικονομικά και έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Κατά την παραμονή του στην Φρανκφούρτη παντρεύτηκε την Luise Schuster.
Από το 1925 ανέλαβε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και αργότερα ασχολήθηκε με το marketing. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχασε την εργασία του, καθώς ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν την μετά τον πόλεμο ειρηνική εποχή. Το θέμα αυτό θεωρούνταν ανεπίτρεπτο στη Ναζιστική Γερμανία, που είχε κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο.
Μετά τη λήξη του πολέμου εργάστηκε ως σύμβουλος της αμερικανικής διοίκησης της Βαυαρίας, η οποία τον επέλεξε ως Υπουργό Οικονομικών του Ομόσπονδου κρατιδίου. Το 1949 εξελέγη βουλευτής και προσχώρησε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Έγινε Υπουργός Οικονομικών της Δυτικής Γερμανίας στην Κυβέρνηση Αντενάουερ, μετά την παραίτηση του οποίου, το 1963, ο Έρχαρντ εξελέγη καγκελάριος. Επανεξελέγη το 1965, αλλά την επόμενη χρονιά η Κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε και την 1η Δεκεμβρίου 1966 ο Έρχαρντ παραιτήθηκε.
Συνέχισε να εκλέγεται βουλευτής μέχρι το θάνατό του, στις 5 Μαΐου 1977.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: