Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

''Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ο κίτρινος φάκελος
Διασκευή του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση
Κοινωνικό σίριαλ 39 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 1990
Παραγωγή ELITE – T.V. PRODUCTION
Σενάριο του Βαγγέλη Γκούφα
Σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη
Ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης (Μάνος Τασάκος), Καρυοφιλλιά Καραμπέτη (Μαρία Ρούσση), Ηλίας Λογοθέτης (Θανάσης Πετρόπουλος), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Κώστας Ρούσσης), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Νίκος Ρούσσης), Πέτρος Φυσσούν (Γιούγκερμαν), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Μίλτος Ρούσσης), Δημήτρης Τάρλοου (Θανάσης Ρούσσης), Μαργαρίτα Ζορμπαλά (Νίνα Νικολάου), Ζωζώ Ζάρπα (Κατερίνα), Νίκος Μπουσδούκος (ανακριτής), Ντίνος Λύρας (Καραγάτσης)
….Ο Μάνος Τασάκος, λογοτέχνης και δικηγόρος, βρίσκετι νεκρός έχοντας υπογράψει ένα μονολεκτικό σημείωμα «αυτοκτονώ». Δέκα χρόνια αργότερα, η ερωμένη του Μαρία Ρούσση παραδίδει έναν κίτρινο φάκελο στο συγγραφέα Μιχάλη Καραγάτση. Ο φάκελος περιέχει τα χειρόγραφα του ημιτελούς αυτοβιογραφικού βιβλίου του Τασάκου «Θέσεις κι αντιθέσεις» και ο Καραγάτσης καλείται σύμφωνα με την επιθυμία του νεκρού να ολοκληρώσει το έργο. Διαβάζοντας τα χειρόγραφα και ακούγοντας με προσοχή την αφήγηση της Μαρίας, ο Καραγάτσης, συνθέτει σιγά-σιγά τη ζωή του Μάνου Τασάκου και την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου που σχηματίστηκε ανάμεσα σ’ αυτόν, τον καλύτερό του φίλο και διάσημο νομπελίστα συγγραφέα Κωστή Ρούσση και τη γυναίκα του Μαρία. Αποκορύφωμα της ιστορίας τους ήταν ο τραυματισμός του Τασάκου από τη Μαρία για λόγους ερωτικής αντιζηλίας, το βράδυ του θανάτου του. Αν και ο τραυματισμός δεν ήταν θανάσιμος, ο Τασάκος, επειδή είχε προσβληθεί από ανίατη αρρώστια, έδιωξε την Μαρία από το σπίτι, υπέγραψε το σημείωμα της αυτοκτονίας και αφέθηκε να πεθάνει από αιμορραγία….
Γοητευτική διασκευή του μυθιστορήματος με κυρίαρχη οπτική την εωσφορική προσωπικότητα του Μάνου Τασάκου, ενός μοναχικού άντρα αρχοντικής καταγωγής, αδιόρθωτου γυναικά και πανέξυπνου επιχειρηματία. Η έμπειρη σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη αναδεικνύει τους χαρακτήρες με μια οπτικά μελαγχολική και λυρική διάσταση που τονίζεται από την πλαστικότητα των πλάνων και τις ευαίσθητες ερμηνείες.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998
VIDEO ΑΠΟ tsalk

Δεν υπάρχουν σχόλια: